Nemocnice v Liberci přijala pacienty s otravou krve. Byli po operaci ve Frýdlantu

Události: Devět pacientů má po operaci ve Frýdlantu otravu krve (zdroj: ČT24)

Krajská nemocnice v Liberci přijala od středy devět lidí s otravou krve. Tito pacienti podstoupili v minulých dnech operační zákroky v soukromé nemocnici ve Frýdlantu. Co otravu způsobilo, se zatím neví.  Posledního pacienta přivezli do Liberce ve čtvrtek odpoledne poté, co se u něj po operaci ve Frýdlantu zdravotní stav zhoršil. Příznaky má obdobné, ale méně závažné.

Krajská nemocnice v Liberci přijala od středy devět lidí s otravou krve, jeden byl umístěn v nemocnici v Jablonci nad Nisou.

„Pacienti byli do liberecké nemocnice převezeni s těžkým septickým šokem, tedy otravou krve. Jde o muže a ženy všech věkových kategorií a jejich stav je vážný, nicméně nikdo z nich není v ohrožení života,“ uvedla ve čtvrtek po půl druhé odpoledne redaktorka České televize Alena Pospíšilová. 

„Museli jsme kvůli tomu vyhlásit částečně krizový režim na ARO, povolat personál, odložit plánované operace napříč nemocnicí a staráme se o tyto pacienty,“ uvedl k příjmu pacientů mluvčí krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. V Liberci jsou na oddělení ARO podle něj čtyři pacienti, další tři na JIP.

„Jablonec nám vypomohl a převzal jednoho pacienta na JIP,“ řekl Řičář. Devátý pacient, který byl ve čtvrtek do Liberce přijat jako poslední, je na pozorování. „Příznaky má podobné, byť s daleko méně intenzivnějším průběhem. Je pod lékařským dohledem,“ dodal mluvčí liberecké nemocnice.

Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál. Co otravu způsobilo, zjišťuje. „Vysvětlení zhoršení stavu pacientů by měly přinést testy, na jejichž výsledky všichni čekáme,“ informovala mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová.

O chybu personálu se zřejmě nejednalo

Všichni pacienti s otravou byli operováni v tomto týdnu. Operace, převážně chirurgické zákroky, ale i gynekologické, prováděly různé operační týmy, různí lékaři, různé sestry, a není tedy pravděpodobné, že by se jednalo o selhání zdravotnického personálu. Jedno ale všechny zákroky mají společné. „Byly prováděny na jednom operačním sále a jedním anesteziologickým přístrojem,“ řekl ředitel Nemocnice Frýdlant Jiří Madar. 

S jistotou může podle ředitele nemocnice říct, že otravu nezpůsobila infekce z operační rány. Nejasností je ale celá řada, rozbory v laboratořích zaberou tři dny.

Před všemi operacemi podle mluvčí nemocnice prošly přístroje i podávané látky standardními testy. „Po kontrole odbornou firmou již víme, že přístroje byly zcela v pořádku,“ uvedla mluvčí s tím, že operační sál zůstane uzavřený do doby, než se podaří odhalit příčinu. „Nic podobného se v Nemocnici Frýdlant dosud nestalo,“ dodala. Frýdlantská nemocnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Liberecká nemocnice přijala pacienty s otravou krve (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva zdravotnictví stojí za otravou zřejmě kontaminace či závadné složení anestetika. „Složení anestetika je v tuto chvíli vyšetřováno Státním zdravotním ústavem na bakteriologii a toxikologii,“ uvedla v tiskovém prohlášení ministerská mluvčí Gabriela Štepanyová. Zároveň jsou ale podle ní v rámci epidemiologického šetření prověřovány i další možné příčiny.

„Nejde v tuto chvíli s úplnou jistotou říci, jakou formou byli nakaženi,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj se mohla chyba stát například i při ředění anestetika; případ za systémové selhání nepovažuje.

„Takové případy se nestávají běžně. Pokud má devět pacientů sepsi, to je velmi závažná záležitost,“ dodal s tím, že některé výsledky rozborů by mohly být jasné v pátek. „Pokud se zjistí, kdo to způsobil, zda to byla chyba při technologické přípravě, postih by tam samozřejmě mohl být,“ uvedl bez bližších podrobností Prymula.  

Nemocnice v oslabení

Nemocnice Frýdlant patří od roku 2013 do skupiny EUC (dříve Euroclinicum) a dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů. V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu.

Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče. Liberecký kraj chce nejpozději do konce června 2019 Nemocnici Frýdlant převzít, a zajistit tak zdravotní péči pro zhruba pětadvacet tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku. Otrava krve, kvůli které museli devět pacientů po operaci ve Frýdlantu převézt do nemocnic v Liberci a Jablonci nad Nisou, na tom nic nemění.

Jednání budou pokračovat, nyní se odehrává oceňování nemocnice, které pro kraj dělá najatá externí firma, řekl ve čtvrtek hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Do jaké míry může kauza ovlivnit hodnotu nemocnice, nechtěl spekulovat.

„Nemám žádné podrobné informace, co je příčinou zdravotních problémů pacientů a spekulovat nechci. Přeji všem co nejrychlejší uzdravení, a taky aby se přišlo na to, co způsobilo ten problém,“ dodal hejtman.

Kraj by měl nemocnici koupit. Maximálně za 30 milionů

Areál frýdlantské nemocnice patří městu.  Aby kraj nemusel ve Frýdlantském výběžku vybudovat třetí stanoviště záchranné služby, měla by v rámci dohody péči pro zhruba 25 tisíc obyvatel regionu zajistit Krajská nemocnice Liberec. Nemocnici by měla koupit maximálně za 30 milionů korun. Počítá s tím memorandum o zajištění péče, na němž se dohodly Liberecký kraj, město Frýdlant a obě nemocnice.

Nemocnici Frýdlant chce kraj, který je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, převzít do poloviny příštího roku.

Město Frýdlant se jako vlastník areálu zavázalo investovat více než tři miliony korun do přípravy projektu rekonstrukce areálu a dalších nejméně 25 milionů investuje do jeho realizace. Objekty už modernizaci nutně potřebují.

Ani pro Liberecký kraj nebude péče bez finančních nároků. V memorandu se kraj zavázal nejméně po dobu deseti let ročně na zajištění lékařské služby první pomoci ve Frýdlantském výběžku dávat pět milionů korun. Na financování služby by se však měly podílet i obce Frýdlantska.