Podle lékařky je stav zdravotnictví takový, že by patřilo do hospicu. Kolaps nehrozí, věří ministr Vojtěch

Události, komentáře: České zdravotnictví před kolapsem? (zdroj: ČT24)

Na turné po Česku vyrazil Krizový štáb proti kolapsu zdravotnictví s peticí, podle které jsou lékaři, sestry a další zdravotnický personál přepracováni a onen kolaps opravdu hrozí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je přesvědčen, že tomu tak není, dobrým ukazatelem je podle něj například to, že podle aktuálních dat ministerstva přestaly ve velkém odcházet zdravotní sestry.

Zdravotnictví a peníze na ně jsou i jedním ze současných sporných témat ve vládní koalici – předseda ČSSD Jan Hamáček míní, že ceny léků a také personální náklady rostou tak, že „je otázka, zda zbývají peníze na léčbu“. Od počátku týdne je v terénu také Krizový štáb proti kolapsu ve zdravotnictví, který poukazuje mimo jiné na přepracovanost lékařů, sester i dalšího zdravotnického personálu.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ale situace tak kritická není. „To, co dnes slyšíme, že zdravotnictví kolabuje, že je v krizi, je spíše tlak ze strany některých subjektů, aby si vymohly vyšší peníze, lepší podmínky. Ale říkat, že zdravotnictví kolabuje, neodpovídá realitě. Není vše stoprocentně ideální, ale nekolabuje,“ míní ministr.

Po Vojtěchově hlavě ovšem někteří představitelé iniciativy proti údajnému kolapsu začali volat. Podle předsedy Lékařského odborového svazu Martina Engela se změny ve zdravotnictví zřejmě nedají očekávat bez střídání na postu ministra.

Anestezioložka a členka Sekce mladých lékařů České lékařské komory Monika Hilšerová ale řekla v Událostech, komentářích, že pokud by měla vybrat, na jaké oddělení by měla české zdravotnictví jako celek poslat, byl by to hospic.

Ke kolapsu podle ní totiž není daleko. „Přesčasů je opravdu hodně a důvod, proč systém ještě nezkolaboval, je, že ho lékaři a sestry drží nad vodou svojí prací,“ upozornila. Připustila, že ve velkých městech není problém tolik patrný, ale v některých regionálních nemocnicích ano.

Podle ministra Vojtěcha se ale kraje snaží situaci řešit. „V regionech to musíme řešit individuálně, nikoli plošně,“ míní.

Ve svém resortu Vojtěch naopak postřehl známku zlepšení poměrů. „Po letech, kdy sestry odcházely po stovkách, přestaly odcházet,“ podotkl, byť připustil, že jich stále chybějí asi tři tisíce. Domnívá se však, že by mohlo pomoci, že přibývá žáků na zdravotnických školách. Za zásadní považuje růst platů, který se nyní soustředí hlavně na sestry.

Monika Hilšerová ale ministrův optimismus nesdílí. „Sice se říká, že bylo sestrám přidáno, ale když to vezmeme celoplošně, reálně mzdy tolik nevzrostly. Vzrostla i průměrná mzda o nějakých sedm procent. Takže plat je reálně pořád stejný,“ soudí lékařka.