Odbory chtějí pro nemocnice na příští rok o 26 miliard více. Ministr řekl, že peněz mají dostatek

Vyjádření odborů a ministra k penězům pro zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Do nemocnic by podle odborů a dalších organizací sdružených v tzv. krizový štáb proti kolapsu zdravotnictví mělo jít příští rok 45 miliard korun. Chybí podle nich finance na platy i rozvoj nemocnic. Pojišťovny se přitom s ministerstvem dohodly na 19 miliardách, což je meziročně asi o pět procent navíc.

Veřejné zdravotní pojištění, z nějž je hrazena péče, bude mít příští rok podle odhadů k dispozici 346 miliard korun.

Podle tzv. krizového štábu nejsou peníze rozděleny správně. Chtějí proto více na platy zdravotníků, fungování menších nemocnic nebo dlouhodobou a domácí péči. Změny v úhradové vyhlášce může ministerstvo udělat do pátku 30. srpna. Novinářům to ve čtvrtek řekli zástupci štábu na tiskové konferenci před budovou ministerstva zdravotnictví.

Navýšení pro letošní rok ani nemůže pokrýt dluhy z letošního roku. Nemocnice nedostaly peníze na navýšení platů, chybí peníze na další rozvoj a ministerstvo zdravotnictví zatížilo nemocnice dalšími rozhodnutími.
Dagmar Žitníková
předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

Nemocnice podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové dluží dodavatelům přes miliardu korun, zdražily také energie. „Péče v nemocnicích není bezpečná pro pacienty a práce není bezpečná pro zaměstnance,“ dodala. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pro ČT popřel, že je ohroženo fungování regionálních nemocnic v Česku kvůli nastavení úhradové vyhlášky. Řekl, že odbory takto pracují a „každý rok se opakuje tento jejich apel, dnes si dokonce najaly PR agenturu, takže lobují“. 

„Myslím si, že situace je jiná. Do českého zdravotnictví půjde v příštím roce nejvíce peněz v historii, o 26 miliard korun navíc, celkově na péči 346 miliard. To neodpovídá tvrzení odborů, že by šlo do zdravotnictví málo peněz. Jde tam stále více peněz, a to do všech segmentů, nikoliv pouze do nemocnic, kde situaci řešíme individuálně,“ zdůraznil ministr. 

Zmínil například nemocnici v Rumburku, která dostala nový úhradový dodatek od pojišťoven, který navyšuje úhrady. „To, co říkají odbory, zkrátka není pravda. V tuto chvíli jde do zdravotnictví peněz dostatek a budou rozděleny rovnoměrně mezi všechny segmenty.“