Nepanikař. Nebuď sám. Napiš někomu blízkému. Cestu z deprese může ukázat nová aplikace pro mobily

Vývojáři aplikace pro mobilní telefony „Nepanikař“ pomáhající lidem zvládat obtížné psychické stavy oznámili dosažení hranice 20 tisíc stažení. Vývojářský tým z Vysokého učení technického v Brně (VUT) program uživatelům poskytl před pěti měsíci.

„V průběhu této doby máme kladné odezvy od řady odborníků, kteří aplikaci svým klientům doporučují,“ řekla jeho zakladatelka Veronika Kamenská. Potvrdila taky rozšíření do dalších zemí a doporučení některých psychiatrů.

„Oceňujeme inovativnost, odkazy na odbornou pomoc a spolupráci s odborníky. U podobných aplikací ale povětšinou neexistuje evidence o efektivitě,“ poznamenává vedoucí oddělení sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví Petr Winkler.

Aplikace, která může zachránit život

Vývojáři aplikace „Nepanikař“ udělali mezi uživateli anketu, aby získali zpětnou vazbu. Narazili tak mimo jiné na situaci, která se měla skutečně stát:

Sedmnáctiletá dívka delší dobu trpí depresivními stavy doprovázenými nespavostí. Ze své situace nevidí žádné východisko. Vše se tak rozhodne radikálně řešit skokem z okna. Jako poslední záchranu si zkusí otevřít aplikaci „Nepanikař“. Právě tam najde kontakt na blízkého, kterému může v nouzi zavolat.

Dívka si totiž v minulosti, kdy byla ve stabilizovaném stavu, sestavila záchranný plán. Začne podle něj postupovat, blízký jí pomůže krizi řešit a ona je teď v péči lékařů.

Anketa ukázala, že projekt mohl podobným způsobem pomoci při záchraně až třiceti životů. Téměř polovina respondentů pak program využívá při pomoci s úzkostnými stavy, zhruba třetina pro řešení deprese a zbývající v souvislosti se sebepoškozováním nebo s myšlenkami na sebevraždu.

„Jde o možná první aplikaci v češtině určenou lidem s úzkostnými příznaky a depresí. V angličtině a němčině existuje podobných aplikací celá řada a jsou i výzkumy prokazující jejich účinnost. Po zhlédnutí aplikace ji osobně považuji za podařenou a začal jsem ji proto svým úzkostným a úzkostně depresivním pacientům doporučovat,“ uvedl ředitel Psychiatrické nemocnice Kroměříž Petr Možný.

„Zatím jsem nedostal žádnou informaci, že by aplikace někomu z nich zachránila život, ale dostal jsem informace, že jim byla užitečná a pomohla jim zvládnout stavy úzkosti. Nemůže samozřejmě nahradit systematickou léčbu a není určena ke zvládání závažných stavů deprese a úzkosti. Jako doplněk léčby ji považuji za velmi přínosnou,“ upřesňuje Možný.

Některé funkce mobilní aplikace vyzdvihuje i Petr Winkler, vedoucí oddělení sociální psychiatrie v Národním ústavu duševního zdraví. „Oceňujeme její inovativnost, odkazy na odbornou pomoc, účast lidí s duševním onemocněním na vývoji aplikace, spolupráci s odborníky a širokou dostupnost,“ zhodnocuje.

Zároveň však upozorňuje na chybějící vyhodnocení efektivity: „Oblast e-mental health (pomoc prostřednictvím internetu nebo elektronických zařízení – pozn. red.) se v posledních letech prudce rozvíjí a v anglickém jazyce je dostupný nespočet aplikací na podporu duševního zdraví. Bohužel v převážné většině chybí odborná shoda na tom, které aplikace zaštítit a doporučit – povětšinou neexistuje žádná evidence o jejich efektivitě a jestli třeba někomu naopak neuškodily. Stejně tak v případě aplikace Nepanikař jde o chvályhodný počin a někomu jistě může pomoci, nicméně jej nelze brát jako náhradu za odbornou pomoc,“ vysvětluje Winkler.

Jasně a přímočaře

Na vývoji aplikace v Česku spolupracovali psychiatři, psychologové a terapeuti, kteří poskytovali odborné rady o tom, jaké informace by se měly na obrazovce telefonu objevovat.

„Texty a doporučení jsou jasné a přímočaré. I ze své praxe vím, že jsou situace, kdy odborná pomoc není dostupná, případně v kontaktování odborné pomoci existují určité překážky. Aplikace pak může sloužit jako užitečná okamžitá pomoc, protože telefon máme skoro vždy po ruce. I v noci v posteli, na opuštěné zastávce, na záchodech ve škole a podobně,“ oceňuje koncept psycholog Tomáš Kvapilík z týmu Terapeuti Brno.

Rozšířit povědomí o projektu navíc pomáhá i informační kampaň. „Rozeslali jsme letáčky do psychiatrických nemocnic a krizových center v celé České republice,“ popisuje propagaci autorka aplikace Veronika Kamenská. K jejímu vytvoření ji inspirovala osobní zkušenost s posttraumatickou stresovou poruchou. Studentka biomedicíny nenašla v češtině žádný program pro mobilní telefony, který by pomáhal s řešením několika různých psychických problémů, rozhodla se proto pro vytvoření vlastní aplikace. S programováním jí pomohli studenti Fakulty informačních technologií VUT v Brně Aleš Řezáč a Tomáš Chlubna.

Aktuálně se uživatelé dozvědí, jak se zklidnit ve vypjaté situaci, plánovat svou aktivitu nebo jak praktikovat dechová cvičení podle grafických animací. Pomoc je rozdělena do čtyř oblastí – zvládání depresí, úzkostných panik, sebepoškozování a myšlenek na sebevraždu.

V depresivních situacích lidem pomáhají například následující rady: „Napište blízké osobě, osobě, které věříte, jak vám je. Nebuďte sami. Běžte ji navštívit.“ Záchranný plán pro krizové situace, například při myšlenkách na sebevraždu, si uživatel sestaví z odpovědí na následující otázky: „Pokud mi bude zle, komu napíšu? Co napíšu? Komu by to ublížilo?“

Tam, kde aplikace již nedokáže pomoci, může alespoň ohroženého člověka nasměrovat přímo na odborníky. V kontaktech nechybí čísla na množství krizových center rozdělených podle krajů, psychiatrické nemocnice, Linku bezpečí nebo na záchrannou službu. Uživatele program může odkázat i na chat Pražské linky důvěry nebo internetové poradny.

Aplikace se přitom neustále inovuje. Vývojáři pracují na přidání možnosti pomoci pro lidi trpící poruchami příjmu potravy, minihře na odvedení pozornosti při úzkosti a vytvoření dalších jazykových verzí pro Německo nebo Španělsko. Projekt už funguje i ve slovenské, polské nebo anglické verzi. A kromě jiného jazyka jsou v lokálních verzích uvedena i tamní centra pomoci.

„Přišla nám i zpětná vazba z ostatních zemí a je velmi pozitivní, chválena je především všestrannost naší aplikace,“ podotkla její autorka Kamenská. Aktuální verzi aplikace „Nepanikař“ si může kdokoliv bezplatně nainstalovat z obchodů Google Play a Appstore.

Vývojářský tým je v kontaktu s některými psychiatrickými zařízeními nebo krizovými centry. „Naše spolupráce spočívá ve sdílení a doporučení naší aplikace potencionálním uživatelům. Další partnerství jsme navázali s neziskovou organizací Nevypusť duši, která nám pomohla získat prostředky na zpřístupnění aplikace pro zařízení s operačním systémem iOS, a dále pracujeme na vytvoření dalšího obsahu,“ doplňuje Kamenská.