Do Česka se vrací letní počasí. O víkendu přijdou tropy, ale také přeháňky a bouřky

Meteorolog Michal Žák v Událostech: Zbytek prázdnin prožijeme v teple (zdroj: ČT24)

Do České republiky se vrací teplé letní počasí. O víkendu mohou teploty dokonce překročit tropických třicet stupňů Celsia. Zároveň ale bude od soboty narůstat oblačnost a na řadě míst se mohou objevit přeháňky, déšť nebo dokonce bouřky.

Ve čtvrtek vydrží na většině území slunečno, více oblačnosti ale bude na jihu a východě Moravy, kde se během dne také mohou objevit přeháňky. Teploty odpoledne dosáhnou 22 až 26 stupňů Celsia.

V pátek bude také převažovat jasno nebo polojasno a teploty lehce porostou, maxima mohou vystoupit až na 28 stupňů. Nejtepleji bude v nižinách, konkrétně v Polabí a na jižní Moravě.

Teplo a jasno, místy oblačno a déšť

O víkendu, kdy bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu a jihovýchodu, pak přijdou až tropické teploty. Už v sobotu se maxima mohou dostat přes 30 stupňů Celsia. Současně ale bude přibývat oblačnost.

„Ještě v sobotu ráno a dopoledne bude převažovat slunečné počasí, jasno nebo skoro jasno, ale už během soboty začnou vznikat mraky, včetně bouřkových oblaků, to znamená, že hlavně odpoledne a navečer může na řadě míst převážit oblačno, ojediněle s přeháňkami nebo s deštěm,“ popisuje meteorolog České televize Vladimír Piskala.

V neděli bude ještě tepleji, na řadě míst mohou teploty vystoupat až k 32 stupňům, přibude ale také více oblačnosti. „Během nedělního odpoledne už bude převažovat spíše oblačno a také bude častěji pršet, místy se mohou tvořit přeháňky a bouřky,“ říká meteorolog ČT.

Také začátkem příštího týdne by mělo vydržet teplé počasí, kdy se teploty budou pohybovat kolem tropické třicítky. Na obloze má převažovat polojasno nebo skoro jasno, během odpoledne se však mohou tvořit oblaky a na řadě míst mohou přijít přeháňky nebo déšť.

Vydáno pod