Policisté byli potrestáni za chybu v kauze Babiše mladšího, vyšetřování ale prý neovlivnili

Kázeňsky potrestáni byli dva policisté za chybu, které se měli dopustit v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle mluvčího policie Jana Daňka ale jejich pochybení nemělo vliv na samotné vyšetřování případu.

Policisté dál zůstávají ve službě. Jak byli potrestáni, nelze podle Daňka kvůli zákonu o služebním poměru upřesnit. Už dříve uvedl státní zástupce Ondřej Šťastný, že pochybili policisté, kteří odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně držen na Krymu. Případ únosu policie později znovu otevřela a zabývá se jím.

Státní zástupce neshledal v jednání policistů podezření z trestného činu, kázeňskému řízení se ale dvojice nevyhnula. „Nadřízený policistů s kázeňskou pravomocí toto řízení ukončil a konstatoval pochybení dvou policistů,“ uvedl policejní mluvčí. Jeden z nich podle něj udělal administrativní chybu. „Druhým potrestaným byl nadřízený tohoto kriminalisty, který toto pochybení při kontrole práce svého podřízeného nezjistil,“ dodal Daněk.

Pobyt na Krymu

Syn českého premiéra poslal loni v lednu policii podle Radiožurnálu e-maily, v nichž líčil svůj únos kvůli kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. V ní v tuto chvíli Babišovi hrozí obžaloba.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ napsal podle rozhlasu Babiš mladší.

Policisté z Prahy 1 ale později prověřování případu ukončili, žádný zločin se podle nich nestal. Server iRozhlas.cz uvedl, že se spokojili se zaslanou fotografií Babiše mladšího a aktuálního vydání novin. Policie tvrdí, že v případu konala více.

Koncem roku 2018 pak Babiš mladší v reportáži serveru Seznam Zprávy obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Předseda vlády podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo.

Babiš starší potvrdil, že jeho syn na Krymu byl, odmítl ale mluvit o únosu. Junior podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Po zveřejnění reportáže začala policie údajný únos Babišova syna opět prověřovat pro podezření z trestného činu zavlečení.

V kauze Čapí hnízdo jsou kromě premiéra stíháni i někteří členové jeho rodiny. V dubnu navrhla policie Babiše a další obžalovat, návrh se ale netýkal právě Babiše mladšího, který je stíhán samostatně.