Ústavní soud zamítl Rathovu stížnost. Zastupitelstvo Hostivic bude bez něj

Někdejší vlivný politik David Rath zastupitelem středočeského města Hostivice nebude. Ústavní soud zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který označil zvolení Ratha za neplatné. Volební straně Zdravá Hostivice totiž odpočetl hlasy pro kandidáty, kteří ve městě neměli trvalý pobyt. Se stížnostmi neuspěla ani Zdravá Hostivice, ani Eva Rathová jako volička.

Ústavní stížnost podali Rath jako kandidát, Zdravá Hostivice jako volební strana a Rathová jako volička. Krajský soud podle nich při přepočtech chyboval a překročil své kompetence. Poukazovali také na to, že různé soudy zacházejí s propadlými hlasy odlišnými způsoby, a že kdyby rozhodoval jiný soud, mandát by Rathovi zůstal.

Podle ústavních soudců ale krajský soud postupoval správně, když k hlasům pro kandidáty bez trvalého pobytu nepřihlížel. „Doporučujeme zákonodárci, aby se této otázce více věnoval, aby to bylo jednoznačné, aby už nikdo nespoléhal na tu druhou linii, že si tam přihlásí kandidáty, kteří nejsou volitelní a bude se domáhat toho, aby hlasy pro ně odevzdané mu byly započítany. To by bylo v rozporu s rovností volebního práva,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jan Filip.

Pro Ratha podle jeho slov není podstatné, jestli zastupitelem obce bude, nebo ne, šlo mu prý o princip. „Mně hlavně vadilo, že je tady dvojí rozhodovací praxe. Není tak důležité, jestli to Ústavní soud zamítl, nebo potvrdil, ale jak to odůvodnil. To znamená, jak sjednotil rozhodovací praxi v rámci České republiky,“ nechal se slyšet Rath.

„Počítáme s tím, že tím, že jsme takto rozhodli, už tyto pokusy dopsat si na kandidátní listinu toho, o kterém se nedá předpokládat, že se přihlásí k trvalému pobytu, přestanou,“ dodal Filip.

Podmínka trvalého bydliště

Rathův advokát Oldřich Nejdl poukázal na to, české zákony dávají možnost registrovat pro komunální volby i kandidáty, kteří nemají v dané obci trvalé bydliště, ale slíbí, že před hlasováním si ho zařídí. Někteří kandidáti Zdravé Hostivice ale závazek nedodrželi.

Volby v Hostivici u Prahy vyhrálo sdružení HOme – Hostivice město se šesti mandáty před kandidátkou Středočeši2012.cz. Zdravá Hostivice původně skončila na sedmém místě se ziskem 5,21 procenta hlasů a měla nárok na jeden mandát pro lídra Ratha, který je pravomocně odsouzený v korupční kauze kolem zakázek Středočeského kraje.

Po přepočtu vyvolaném stížností, že část kandidátů uskupení Zdravá Hostivice si do voleb nezařídila ve městě trvalý pobyt, klesl počet uznaných hlasů pro uskupení z 2500 asi na 1500, zůstala pak bez zastupitelského křesla. Mandát místo Ratha získal Petr Lovíšek (Středočeši2012.cz).