Oprava Prašné brány se posouvá. Známá památka „zesvětlá“ až příští rok

Opravovat se mělo letos, zřejmě se začne ale až příští rok. Oprava Prašné brány se kvůli zpožděným průzkumným pracím přesouvá na rok 2020. České televizi to potvrdil kurátor památkově chráněných objektů Muzea hl. m. Prahy Karel Kučera. Čistit se bude fasáda a předělávat schodiště i elektroinstalace.

„Začali jsme sondami do podlah, dostali jsme se pod současnou podlahu. Zaměřili jsme si nosné trámy. Bohužel se opozdily průzkumné práce. Samotná oprava, kdy budou restaurátoři čistit a nahrazovat vypadlé věci, se stihne až příští rok,“ řekl ČT Kučera.

Do konce roku bude podle něj hotový generální projekt a až zkraje příštího roku se postaví lešení a začne se mýt fasáda. Rekonstrukce pláště Prašné brány by měla stavbu zesvětlit, místo zdobené fasády ale lidé po dobu oprav uvidí lešení s ochrannou síťovinou.

Největší oprava od předminulého století

Podle Kučery půjde o největší opravu od konce 19. století, kdy budova získala svoji současnou podobu. „Bude probíhat čištění fasády, které odhalí podrobněji stav kamenného pláště. Potom teprve bude jasnější, kolik výměn a retuší nás čeká. Hrubý odhad je rok,“ říká Kučera.

Restaurovat se bude celý objekt – plášť, schodiště, místnosti i některé dřevěné konstrukce. Zatím ale nepadlo rozhodnutí o střešní krytině. „Je to národní kulturní památka, má nejvyšší stupeň ochrany. Každý kámen dokumentujeme a každý kámen bude mít přiřazené období, kdy tam byl vložen,“ vysvětluje Kučera.

  • Vznikla na místě starších bran na konci kutnohorské silnice. Stará brána, která byla součástí opevnění, ztratila po vzniku Nového Města význam a zchátrala. Nová stavba měla jednak reprezentační účel jako vstup do Starého Města, ale sloužila také jako mýtnice.
  • Současný název získala až později, kdy sloužila jako sklad střelného prachu. Jako taková byla také těžce poškozena, když během sedmileté války Prusové obléhali Prahu. Její novogotickou přestavbu připravil architekt Josef Mocker, proběhla v letech 1878–1886.