Případ napadení tenistky Kvitové míří k vrchnímu soudu

Napadením tenistky Petry Kvitové se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Proti verdiktu Krajského soudu v Brně se odvolal státní zástupce i nepravomocně odsouzený Radim Žondra. ČT to potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy. Krajský soud Žondru koncem března poslal za těžké ublížení na zdraví a porušení domovní svobody na osm let do vězení.

„Mohu potvrdit, že jak obžalovaný, tak státní zástupce se proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně odvolal,“ řekla ČT mluvčí soudu Eva Angyalossy.

Krajský soud v Brně uznal Radima Žondru vinným z napadení tenistky Kvitové koncem letošního března. Za těžké ublížení na zdraví a porušení domovní svobody ho potrestal osmi lety vězení. Rozsudek není pravomocný. Muž vinu popírá, tvrdí, že v době činu byl na stavbě na Zlínsku.

Podle žalobce se Žondra v prosinci 2016 dostal do prostějovského bytu tenistky pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně pořezal na ruce. Odešel, když mu nabídla 10 000 korun, které si vzal.

Žondra má podle rozsudku také uhradit škodu zdravotní pojišťovně ve výši asi 30 000 korun a poškozené tenistce 10 000 korun.

Státní zástupce Ivan Hrazdira v březnu v závěrečné řeči navrhl pro Žondru souhrnný trest kolem 12 let vězení, a to za vydírání a porušování domovní svobody. Mluvčí Kvitové Karel Tejkal po skončení hlavního líčení novinářům řekl, že tenistka je s rozsudkem spokojená.