Podmínka pro Adama B. Bartoše za protižidovské texty platí. Soud zamítl jeho dovolání

Podmínka pro předsedu Národní demokracie Adama B. Bartoše za vydávání protižidovských knih platí. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání, zjistila ČT z úřední desky soudu. Předseda krajně pravicové Národní demokracie byl souzen za protižidovské texty a projevy na internetu.

Pražský městský soud Bartošovi koncem loňského roku vyměřil dva roky vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Podle soudu se dopustil popírání a schvalování genocidy, podněcování k nenávisti a hanobení národa.

„Dovolání obviněného se odmítá,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podmínka pro předsedu krajně pravicové Národní demokracie tak platí. Dva roky s podmínečným odkladem na tři roky mu pravomocně uložil loni v listopadu Městský soud v Praze. Potvrdil tak dřívější verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1.

Podle soudů Bartoš vydával protižidovské knihy a ve svých projevech, článcích nebo komentářích na internetu hodnotil Židy pouze negativně. Pomocí účelově vybraných a překroucených informací se tak měl snažit upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa, imigrantů a muslimů.

Knihy, které Bartoš vydával, označil soudní znalec za jasně antisemitské, některé dokonce popíraly holocaust.

Bartoš už dostal podmínku za text v Polné

Bartoš ale trvá na své nevině. Hájil se tím, že má právo na svobodný projev. Podle soudu je sice svoboda projevu dána Listinou základních práv a svobod. Může být ale omezena, pokud je to nezbytné pro ochranu práv druhých.

Za podobně kontroverzní dokument byl Bartoš už v minulosti souzen. S roční podmínkou odešel od soudu za text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. Rituální vražda dívky, za kterou byl koncem 19. století odsouzen Žid Leopold Hilsner, rozpoutala následně vlnu antisemitismu. Bartoš s uloženou podmínkou nesouhlasil. jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Neuspěl ani s ústavní stížností.