Protiprávně sterilizovaní muži a ženy se zřejmě dočkají odškodnění

Události ČT: Protiprávně sterilizovaní muži a ženy se možná dočkají odškodnění (zdroj: ČT24)

Stát možná odškodní protiprávně sterilizované ženy a muže. Po výzvě Sněmovní komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny se ministerstvo zdravotnictví dohodlo s poslankyněmi Helenou Válkovou a Janou Pastuchovou. Ty předloží potřebný návrh zákona. Už před deseti lety se vláda omluvila protiprávně sterilizovaným ženám a mužům.

Podle odborníků na lidská práva šlo o stovky případů. Praxi trvající od šedesátých let ukončila až změna zákona v roce 2012, která jasně vymezila informovaný souhlas.

„Víme bohužel z některých zpráv, že tam byl etnický důvod, tedy omezování reprodukce romské populace. Ale byly to i zdravotní důvody; zdravotníci usoudili že další těhotenství by ženě uškodilo, mohlo by ji zabít a bez souhlasu se rozhodli pro sterilizaci,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar.

Třeba Radce Hančilové bylo dvacet let. Eleně Gorolové jen o rok víc. Obě na začátku devadesátých let absolvovaly druhý porod císařským řezem. Oběma během něj lékaři přerušili vejcovody. O své sterilizaci se dozvěděly až po zákroku.

„Moje reakce byla, že jsem začala brečet. Mně bylo 21 let a ani jsem si neuvědomovala, že to bude na celý život,“ řekla Gorolová.

Radce Hančilové lékaři nabízeli sterilizaci opakovaně. „Já jsem jí odmítla, ale stejně jsem se vzbudila z narkózy a byla jsem sterilizovaná. Tvrdili mi, že jsem měla poškozenou jizvu,“ uvedla Hančilová. V jejím případě dokonce žádost o sterilizaci komise zpětně zamítla. Že byl zákrok nelegální, později uznala i nemocnice. Jenže už bylo vše promlčené.

Svůj příběh vyprávěla v OSN

Před soud se tak dostalo jen pár případů. Za dosažení spravedlnosti pro všechny poškozené tak už Elena Gorolová roky bojuje. V roce 2006 svůj příběh vyprávěla v OSN. V listopadu 2009 si spolu s dalšími osobně vyslechla omluvu premiéra.

„Součástí toho usnesení je explicitní vyslovení politování z pochybení,“ uvedl v listopadu 2009 tehdejší premiér Jan Fischer.

Debatu o možném odškodnění podpořili i poslanci. Právníci, kteří poškozeným pomáhají, už připravili i potřebný legislativní návrh. „Byli bychom rádi, kdyby tento odškodňovací mechanismus byl přijatý poslaneckou sněmovnou. Nejlepší by bylo, kdyby to byl poslanecký návrh,“ řekla právnička a expertka na lidská práva Monika Šimůnková.

Sterilizovaní muži i ženy by museli před komisí prokázat, že byl zákrok nelegální. Těch by podle expertů mohlo být do pěti set. I proto Elena Gorolová poslancům vyprávěla, jak těžce snáší, že se nedočkala vysněné dcery. Radka Hančilová se dočkala. Po deseti pokusech umělého oplodnění otěhotněla a přivedla na svět zdravé dítě.