Babiš navrhuje, aby kulturu dočasně vedla náměstkyně Kalistová

Ministerstvo by mohla dočasně vést dosavadní náměstkyně Kalistová (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) předsedu ČSSD Jana Hamáčka ve čtvrtek za zavřenými dveřmi informoval o výsledcích svého středečního jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Na středu svolal jednání na ministerstvu kultury, řešit bude odkládanou výměnu v čele resortu, podle Babiše by mohla úřad dočasně vést náměstkyně Kateřina Kalistová. Odpoledne pak Hamáček informoval o výsledku schůzky s Babišem stranické grémium, podle něj se do 30. července nic zásadního ohledně výměny ministra nestane.

Zeman sice potvrdil odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci, se jmenováním nového ministra chce ale počkat až na polovinu srpna. Odpoledne proto kvůli protahované  krizi zasedlo vedení sociálních demokratů. Podle Babišových slov mu prý prezident neřekl důvod, proč bude se jmenováním nového ministra čekat až do poloviny srpna.

Premiér na konci května navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování místopředsedy sociální demokracie Michala Šmardy, jak žádala ČSSD. Podle ústavy prezident návrhu musí vyhovět, prezident tak ale dosud neučinil, Šmardu místo toho opakovaně kritizoval a zpochybňoval jeho kvalifikaci pro úřad.

Zásadnější průlom nepřineslo ani středeční jednání premiéra s prezidentem. Hlava státu sice prý souhlasila se Staňkovým odchodem ke konci měsíce, nového šéfa kulturního resortu ale hodlá jmenovat až v půli srpna.

Post pro Kalistovou?

O Zemanově postoji nyní Babiš informoval Jana Hamáčka na dopoledním setkání ve Strakově akademii - a navrhl, aby se úřadu dočasně ujala současná náměstkyně Kateřina Kalistová. „S ministerstvem není problém, paní Kalistová chodí na vládu, i teď v pondělí tam byla, když byl pan ministr v Rakousku,“ prohlásil. 

Odpoledne pak dodal, že o nomiaci Kalistové jednal s Hamáčkem: „Paní Kalistová je nominant ČSSD, je to první náměstkyně a je tam za ČSSD. On si taky vyslovil nějakým způsobem přání, aby ona byla odpovědna za resort v rámci prázdnin. Takže určitě nebude varianta, že by resort převzal jiný ministr či první vicepremiér Hamáček,“ dodal Babiš. 

Jméno Kateřiny Kalistové se v souvislosti s resortem objevovalo už v polovině května. Sociální demokratka v úřadu zodpovídá za živé umění a ve funkci náměstkyně působila už v době, kdy stál v čele úřadu lidovec Daniel Herman. Na dotazy médií, zda ji Hamáček oslovil a zda by o nabídce uvažovala, ovšem na jaře v obou případech odpovídala, že nikoliv.

Do sídla resortu v Nostickém paláci premiér současně svolává jednání na poslední den v měsíci, kdy Staněk v úřadu skončí. „Poděkuju mu za jeho činnost a zároveň se pobavím s vedením,“ informoval. 

„Pan prezident řekl, že vysloví nějaké svoje stanovisko k nominaci na post ministra kultury v polovině srpna. Počkejme si na předsednictvo (ČSSD). Ještě nenastal čas, abych k celé této kauze řekl svůj názor, ale brzy to nastane.“

V pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz dodal, že vyřešení situace očekával do konce července, když k ní nedojde ani do 26. srpna, kdy poprvé po prázdninách zasedne kabinet, udělá „nějaké zásadní kroky“. Jejich povahu ale odmítl specifikovat.

Hamáček: Počínání prezidenta mimo ústavu

Předsednictvo ČSSD podpořilo Šmardovu nominaci už v půli měsíce a podle Hamáčka strana odmítá jiného kandidáta, nebude souhlasit ani s tím, že by byl řízením ministerstva dočasně pověřen jiný sociálnědemokratický ministr.

Hamáček ve čtvrtek informoval členy grémia o dopolední schůzce s premiérem Babišem. „Od minulého týdne se nic zásadního nezměnilo, stále víme to, že je pan prezident připraven odvolat pana Staňka k 31. 7. Ve věci jeho nástupce prezident oznámil nový termín, polovinu srpna,“ shrnoval Hamáček na brífinku. 

„My bychom samozřejmě byli rádi, a je to součást usnesení, které jsme odsouhlasili, aby výměna na ministerstvu kultury byla hladká. Ale pan prezident se rozhodl konat jinak,“ dodal Hamáček s tím, že ČSSD není ten, kdo by posouval termíny.

Podle něj je počínání prezidenta mimo ústavu a kdyby se senátní žaloba týkala jen toho, tak ji podle Hamáčka ČSSD podpoří.  

„Já jsem to vzal tak, že je ČSSD vklidu, na tiskové konferenci jsem neviděl žádná ultimáta ani žádné silné prohlášení. Takže počkejme si na půlku srpna a uvidíme,“ uvedl Babiš po jednání grémia ČSSD. Kabinet navíc bude mít v srpnu prázdniny: „Teď nám nic jiného nezbývá, než počkat po prázdninách, jak se k tomu pan prezident postaví,“ dodal premiér. 

Poslední vývoj kolem výměny v resortu kultury kritizuje opozice. Podle ní už čas vypršel. „Není to v pořádku. Ale je to projev toho, že nastupuje prezidentský systém a že premiér nedbá na to, že prezident nedodržuje ústavu,“ domnívá se místopředseda ODS Miloš Vystrčil. „Premiér by měl zapracovat na tom, aby ČSSD odešla z vlády, protože dokud bude ČSSD ve vládě, tak bude neustále vláda nestabilní,“ dodává předseda SPD Tomio Okamura.

„Dále pokračuje ústavní politická taškařice, kdy prezident republiky – a zdůrazňuji parlamentní republiky – se chová jako Ludvík XIV. a rozmýšlí si, jaké své ministry odvolá či neodvolá. Ten stav je naprosto nepřijatelný,“ kritizoval v Událostech, komentářích předseda TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že premiér Babiš nevytváří na prezidenta dostatečný tlak. 

„Osobně to hodnotím tak, že pan premiér není slabým ve vyjednávání vůči prezidentovi. Je to o tom, jakou zvolil strategii a jaký zvolil postup. Musíme v tom vidět také to, že by se měli politici především dohodnout a pan premiér chce jít cestou dohody,“ řekla v Událostech, komentářích šéfka senátorského klubu hnutí ANO Zdeňka Hamousová.

Původně chtěla mít ČSSD výměnu ministra kultury do konce července, což komplikuje Zemanův záměr dotáhnout ministerskou rošádu o čtrnáct dní později. Představitelé ČSSD přitom opakovaně uvedli, že pokud by si sami nemohli rozhodovat o svých zástupcích ve vládě, ztratila by jejich účast v kabinetu smysl. 

Šmarda upozorňuje na rozpočet

Podle zvyklostí by ovšem měl být řízením resortu pověřen premiér nebo předseda strany – a námitky vznáší i ministerský uchazeč Šmarda. „Schvaluje se rozpočet na příští rok, je to poměrně vážná věc a ministerstvo kultury je vnímáno jako popelka, která musí o rozpočet bojovat nejvíce,“ upozorňuje a k prezidentovu otálení říká: „Začíná se to vléct příliš dlouho na to, abychom mohli s jistotou říct, že to nebude mít negativní vliv.“

Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě. Otálení s odvoláním ministra je jedním z bodů ústavní žaloby na prezidenta, kterou ve středu schválil Senát a podle které Zeman svými skutky porušuje ústavu.