Dienstbier: ČSSD na sobě nechává dříví štípat, opoziční role by jí přitom prospěla

Dienstbier: ČSSD neměla do vlády vůbec vstupovat (zdroj: ČT24)

Pokud prezident odmítne jmenovat kandidáta ČSSD ministrem kultury, neměla by se situace dál komplikovat a strana by měla z vlády odejít, říká senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). O ukončení vládní spolupráce měla podle něj ČSSD rozhodnout už v pondělí, nejpozději by se k tomu ale měla odhodlat poté, co prezident znovu poruší ústavu a premiér ji nebude ochotný bránit.

„Pondělní rozhodnutí předsednictva se dá interpretovat tak, že sociální demokraté jsou ochotní na sobě nechat dříví štípat jenom proto, aby udrželi vládu. Nakolik je to vhodné, je otázka úhlu pohledu,“ shrnul závěr schůzky vedení ČSSD senátor Dienstbier.

Předsednictvo v pondělí schválilo usnesení, v němž trvá na odvolání Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy do čela ministerstva kultury. O výměnu ministrů se snaží ČSSD už od května, prezident ale odmítal demisi a následné odvolání Staňka přijmout. V pátek se rozhodl, že ho odvolá ke konci měsíce, nadále ale není jasné, kdy a za jakých okolností jmenuje Zeman Šmardu ministrem. Šéf ČSSD Jan Hamáček proto dostal od předsednictva své strany mandát k dalšímu jednání.

Hamáček má také podle usnesení plnou kompetenci rozhodnout o dalším vývoji angažmá sociální demokracie ve vládě – a může jej i ukončit. „Usnesení dalo jasně najevo, že sociální demokracie rozhodně musí odejít z vlády, pokud nedojde k výměně ministrů, pokud bude ze strany prezidenta porušována ústava, pokud premiér, který je obětí své vlastní slabosti a závislosti na prezidentovi, nezačne ústavu bránit. Pak nemůže ČSSD zůstat ve vládě. I když si myslím, že tvrdé rozhodnutí mělo padnout už dnes,“ domnívá se Dienstbier.

Opoziční role by ČSSD prospěla, míní Dienstbier

Podle něj je dobře, že předseda Hamáček může kdykoliv rozhodnout o ukončení koaliční spolupráce. „To, že strana akceptovala další odklad, může být vnímáno jako zodpovědný přístup ČSSD, která tím předchází zbytečné vládní krizi. Je doopravdy absurdní, aby kvůli takové banalitě, jako je odvolání ministra, padala vláda. Možná to bude obtížné vysvětlit veřejnosti. Možná to bude vnímáno jako banalita, ale tak to není. Premiér má bránit svůj koaliční projekt s využitím všech nástrojů,“ dodal senátor.

Zdůraznil, že on sám byl proti vstupu ČSSD do menšinové vlády vedené Andrejem Babišem (ANO). Podle něj by odchod do opozice mohl nyní sociální demokracii pomoci. „Je empirická zkušenost, že strany vždy sílí v opozici. Už proto, že nemusí dělat programové i morální kompromisy, které se týkají problémů premiéra. Strana může jasně a zásadově formulovat svoje postoje. A možná by se některé naše priority prosadily i bez naší účasti ve vládě, třeba pro zvýšení rodičovské byly strany napříč sněmovnou,“ vyjmenoval Dienstbier výhody odchodu z kabinetu.

Než k tomu ale dojde, požádá podle něj Hamáček o další schůzku prezidenta, kde bude šéf ČSSD trvat na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury. „Pokud prezident řekne, že ne, tak nevidím důvod situaci komplikovat,“ řekl s tím, že hned poté má následovat odchod ČSSD z vlády. Nepředpokládá ale, že následně dojde k vypsání předčasných voleb. Za pravděpodobnější považuje Dienstbier to, že sociálnědemokratické ministry, jejichž práci podle něj v posledních dnech vyzdvihuje koaliční ANO, nahradí zástupci SPD.