Bývalý dopravní policista si údajně nechával část peněz z pokut. GIBS ho navrhuje obžalovat

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhuje obžalovat bývalého dopravního policistu z Ústeckého kraje. Ten si podle vyšetřovatelů v loňském roce nechával část pokut uložených řidičům. Získat tak měl více než 40 tisíc korun. Informaci ČT potvrdil náměstek krajského státního zástupce Dan Anděl z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Muži hrozí až tři roky vězení.

„Tímto potvrzuji, že policejním orgánem GIBS byl skutečně dne 1. 7. 2019 předložen zdejšímu státnímu zastupitelství v dané věci spis po skončeném vyšetřování s návrhem na podání obžaloby. Rozhodnutí státního zástupce o dalším postupu ve věci lze s jistotou očekávat během letních měsíců,“ uvedl Anděl.

Policista je obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí mu šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Obviněný podle GIBS při silničních kontrolách v Ústeckém kraji při vypisování pokutového bloku zapisoval řidičům vyšší částku, než která byla uvedena na části formuláře odevzdávané s vybranými penězi.

„Finanční rozdíl si tedy ponechal a obohatil se tak ve více než stu případů,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Policista už podle náměstka krajského policejního ředitele Zbyňka Dvořáka u policie nepracuje.