Řidič, na kterého šel v Plzni policista s pistolí, si stěžuje na GIBS

Události: Řidič si po výpadu policistů stěžuje na GIBS (zdroj: ČT24)

Novou stížnost podal řidič, kterého v září na plzeňské silnici zastavili policisté v civilu. Ohrazuje se proti tomu, že mu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) neumožnila nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Podle právního zástupce je to nezákonný postup a policie tak dotyčného trestá za to, že případ zveřejnil.

Řidič zachytil na kameru ve svém voze, jak mu letos v září dva policisté v civilu na křižovatce v Plzni zablokovali auto svým vozem, jeden z nich vystoupil s připravenou zbraní v ruce, druhý řidiče vulgárně urážel a údajně i násilím vytahoval z auta.

GIBS řidiči zamítl žádost o nahlédnutí do spisu. Podle jeho právního zástupce jako důvod uvádí obavy o únik informací. „Takový postup je nezákonný, policie v této chvíli mého klienta trestá jenom za to, že poskytl rozhovor médiím, žádné jiné odůvodnění, proč je mu odmítáno do spisu nahlížet, není uvedeno,“ komentuje situaci právní zástupce řidiče Ronald Němec. 

Inspekce se ale odmítá k záležitosti jakkoli vyjádřit. „V dané věci probíhá prověřování, je to samozřejmě důvodem, proč není možné poskytovat odpovědi na dotazy,“ popsala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Případ se vyšetřuje přes dva a půl měsíce. Řidič půjde už potřetí v nejbližších dnech na výslech. „Domnívám se, že se objevili nějací noví svědci, kteří tvrdí nějaké asi jiné skutečnosti, než tvrdí můj klient, což je samozřejmě zvláštní, protože ti svědci se najednou objevili po třech měsících vyšetřování,“ reagoval na vývoj případu právní zástupce Němec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Konflikt začal během jízdy na zúžené silnici. Černé civilní auto řídil šéf plzeňské zásahové jednotky Josef Němec. Spolujezdec, který vystoupil se zbraní v ruce, byl jeho zástupce Vladimír Slavotínek. Ti se do skončení vyšetřování nechtějí k záležitosti vyjadřovat.

Z dokumentů, které má Česká televize k dispozici, vyplývá, že Generální inspekce ještě požádala o posudek i psychiatry. Zajímá ji mimo jiné i to, jestli si řidič nevymýšlí, když tvrdí, že utrpěl psychickou újmu.