Po tropech přišly bouřky. Olomoucko zasypaly kroupy, tisíce domácností bez proudu

Události: Po vedrech přišly do Česka bouřky (zdroj: ČT24)

Na Vysočině už v důsledku bouřek padaly stromy do silnic i na železnice, na některých tratích se kvůli tomu zastavil provoz. Olomoucký kraj zažil s bouřkami i krupobití. Kolem sedmé hodiny večer bylo bez proudu přibližně 55 tisíc odběratelů, hodinu před půlnocí jich zbývalo asi 35 tisíc, z toho kolem 6500 v Olomouckém kraji.

Společnost E.ON evidovala kolem sedmé hodiny večerní 48 poruch na vysokém napětí. Bez proudu tak je kolem 25 tisíc odběratelů. „Nejvíce zasaženy jsou Zlínsko, Prostějovsko a Žďársko,“ sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková.

Kolem 30 tisíc odběrných míst bez elektřiny evidoval kolem 19:00 dispečink společnosti ČEZ Distribuce. Na vedení vysokého napětí způsobil vítr přibližně čtyři desítky poruch. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví. Nejvíce poruch řeší technici ČEZ Distribuce v Olomouckém kraji, zejména v okresech Olomouc a Přerov. Večer se situace zhoršila v Moravskoslezském a Zlínském kraji, stejně jako na Vysočině, ale postupně probíhaly i opravy. Ve větší míře musely vyjíždět opravárenské čety také ve středních Čechách, zejména na Benešovsku.

Před jednáctou večer pak zůstávalo bez proudu asi 35 tisíc domácností. ČEZ předpokládá, že dodávky proudu obnoví ve většině případů během noci na úterý. Bude ale záležet na vývoji počasí.

Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, zasáhly hlavně Olomoucký kraj a Vysočinu. Na Vysočině zaznamenali hasiči od 14:00 přes 190 událostí souvisejících s bouřkami. Nejčastěji šlo o popadané stromy a větve. Na několika místech také hasiči čerpali vodu ze sklepů.

Silná bouřka doprovázená krupobitím se odpoledne přehnala přes velkou část Olomouckého kraje. Hasiči v několika obcích čerpají vodu z přívalových dešťů, odstraňovali popadané stromy či opravovali větrem poškozené střechy. V Bohuslavicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu rodinného domu a na mnoha domech poškodil vítr střechy. Navíc jsou narušené hráze rybníků u obce.

Na jihu Moravy při odpoledních a podvečerních bouřkách škodil hlavně silný vítr. Hasiči měli v
průběhu několika hodin přes 200 výjezdů, při kterých odstraňovali polámané a popadané stromy i několik utržených střech. „Nejvíce výjezdů jsme měli na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku. V Brně na Věstonické ulici vítr strhl střechu kancelářského objektu,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Varování před bouřkami

Už v pondělí v poledne začala platit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vysoký stupeň nebezpečí předpověděli meteorologové pro většinu Moravy, Slezska i východ Čech. 

Výstraha ČHMÚ před bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

Nebezpečí může představovat i silný vítr, který má dosáhnout až devadesáti kilometrů za hodinu. „Je třeba s tím počítat a zabezpečit na zahradách některé předměty, třeba trampolíny. Mohly by napáchat značnou škodu,“ doporučil meteorolog ČT Michal Žák. Po půlnoci mají bouřky ustávat.

Rekordně horký červen

Letošní červen byl s průměrnou teplotou 20,7 stupně Celsia nejteplejší od roku 1961, odkdy jsou měsíční průměry v Česku sledovány. Vyplývá to z předběžných údajů, které ČHMÚ zveřejnil na svém webu.

Doposud nejteplejší červen meteorologové zaznamenali roku 2003, kdy se průměrná teplota dostala na 19,4 stupně Celsia. Oproti normálu z let 1981 až 2010 byl letošní červen teplejší o 4,9 stupně.

Průměrná teplota 20,7 stupně řadí letošní červen mezi pět nejteplejších měsíců zaznamenaných v zemi od roku 1961. Teplejší byly pouze červenec 1994 a 2006 s průměrnou teplotou 21 a 21,3 stupně Celsia a srpen 1992 a 2015 s průměrnou teplotou 20,8 a 21,3 stupně Celsia. 

Ještě během prvního červencového pondělí padaly rekordy

V Česku padaly teplotní rekordy také na začátku prázdnin. Nové maximum pro 1. červenec teploměr ukázal na 128 ze 153 stanic měřících více než 30 let. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, kde se teplota vyšplhala na 38,4 stupně Celsia. Je to zdejší rekord pro celý červenec i za 67 let fungování této stanice. Absolutní rekord meteorologové zaznamenali ještě na stanici Město Albrechtice. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Velké teplo panuje nejen v Česku, ale i v západní a jižní Evropě. Ve Francii byla v pátek poprvé v dějinách měření pokořena teplota 45 stupňů Celsia. V Česku má absolutně nejvyšší teplota hodnotu 40,4 stupně Celsia a byla naměřena 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy.