Za odvolání Fajta by měl Staněk dostat vyznamenání, soudí Knížák

Devadesátka ČT24: Staněk by měl být vyznamenán, říká Milan Knížák (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by neměl být vyhozen z vlády, ale za odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie (NG) by měl být vyznamenán. V Devadesátce ČT24 to řekl bývalý ředitel NG, výtvarník a umělec Milan Knížák.

„Za to, že se ministr Staněk zbavil ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, by, myslím si, měl dostat vyznamenání, nikoli být exkomunikován z vlády,“ soudí Milan Knížák. 

Nevěří tomu, že by ČSSD dokázala odejít z vlády, proto spor sociálních demokratů s prezidentem Milošem Zemanem, který s odvoláním Staňka otálí, považuje jen za „velké hrátky, jak se zbavit nepohodlného Staňka“.

Podle Knížákova názoru odhalilo ministerstvo pod Staňkovým vedením nepravosti v galerii, proto by měl v křesle šéfa resortu Antonín Staněk zůstat. Sám tvrdí, že vůči Fajtovi nemá důvod žádnou animozitu chovat, o jeho osobním životě nic neví a zná ho jen pracovně.

V Nostickém paláci, sídle ministerstva kultury, sedí nekompetentní člověk, který nepracuje pro českou kulturu, neřeší její problémy a jen prodlužuje to, co by být nemělo. Nedokázal zajistit žádné peníze navíc, neřeší vážné problémy, nebyl schopen prosadit novou legislativu. Ukazuje to na celkovou neschopnost ministra Staňka vést kulturu.
Martin Baxa
poslanec ODS

„Co se týká profese vedoucího pracovníka, podle mého hlubokého přesvědčení je Jiří Fajt neschopen takové role. On ji okamžitě zneužije,“ soudí Knížák.

 Kulturní publicista Josef Chuchma dodal, že s odstupem času se kulturní scéna v otázce odvolání Jiřího Fajta názorově diferencuje. „Když se bavíte s lidmi z výtvarné scény, tak to není (…) zdaleka tak jednoznačné,“ prohlásil.

O Staňkovi jako ministrovi kultury má nicméně Chuchma pochybnosti. Poukázal třeba na rozhovor na serveru Aktuálně.cz, ve kterém Staněk ani neznal rozpočet svého resortu. „Tohle je ministr kultury České republiky, který sice hezky křičí v parlamentu, ale o kultuře toho opravdu moc neví,“ konstatoval Chuchma.

Pan ministr udělal celou řadu věcí a především přišel na ty šibaly, kteří si tam posílali domů velké peníze. Prostě šlápnul někam, kam neměl, a to se najednou všem nelíbí. Bohužel vznikl takový křik, že to vypadá jako většinový názor.
Jaroslav Foldyna
poslanec ČSSD

Knížák k tomu poznamenal, že řada minulých ministrů kultury byli podobní lidé s legračními představami o kulturních hodnotách.

Staněk rezignoval v půlce dubna po protestech, jež mezi částí umělců vyvolalo jeho odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Na Fajta i dva bývalé ředitele MUO Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal trestní oznámení.