Ležáky si připomněly 77. výročí vypálení nacisty

Pietní akt k 77. výročí vypálení Ležáků (zdroj: ČT24)

Stovky lidí si na pietním shromáždění připomněly vypálení osady Ležáky na Chrudimsku a vyvraždění tamních obyvatel nacisty v roce 1942. Vzpomínka proběhla v místech, kde vesnice stála. Shromáždění začalo bohoslužbou, následovalo kladení věnců, čtení jmen zavražděných obyvatel obce a projevy hostů v čele s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Řečníci připomněli nutnost připomínat si tuto událost, aby se nikdy neopakovala.

„Tento bestiální zločin na našich občanech si chceme a budeme připomínat stejně dnes, jako i kdykoliv v budoucnu. Je to i díky zde vybudovanému památníku, který připomíná něco, co nesmíme v budoucnu dopustit, aby se znova opakovalo. Byl to útok na naši vlast a na naše občany. Děláme vše pro to, abychom sami, či ve spolupráci s našimi spojenci ochránili naše obyvatele, naše rodiny, naše děti. Život a svoboda je to, co je pro nás to nejcennější, čeho si nejvíce vážíme,“ uvedl v projevu premiér Andrej Babiš (ANO). 

Pietního aktu se zúčastnili kromě lidí z okolních obcí také hosté z Česka i ze zahraničí. Do Ležáků dorazila v neděli také Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková, jedna ze dvou sester, které jako jediné vyvraždění vesnice přežily. Její sestra Marie loni v únoru zemřela.

„Jsem ráda, že se tady z toho stala důstojná vzpomínka na popravené a umučené. Dříve to tak nebylo, za mých mladých let se tady dělaly večer estrády. Jezdily se tady i závody na motocyklech, různě se tady stanovalo,“ řekla novinářům Doležalová. Podle svých slov je sice pamětnicí tragických událostí, ale moc si toho nepamatuje. „V té době mi byly tři roky,“ dodala.

Zahynulo 51 obyvatel Ležáků

Nacisté vypálili Ležáky 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že parašutisté vyslaní z Británie udržovali z obce vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

„Tato krutá pomsta měla za následek smrt 51 obyvatel z Ležáků. Hned v tento osudný den bylo na pardubickém popravišti zastřeleno 33 obyvatel. Další popravy pokračovaly 25. června a 2. července. O život přišlo dalších pět ležáckých obyvatel a více než čtyřicet členů pardubické odbojové organizace,“ uvedli v tiskové zprávě zástupci Památníku Ležáky.

Třináct dětí z obce odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynových vozech ve vyhlazovacím táboře Chelmno. Konce války se dožily pouze dvě ležácké děti – sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy vybrané na převýchovu do Německa. Osada byla vyrabována, vypálena a kompletně srovnána se zemí.

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, vesnici připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.