Soud poslal do vazby Afričana obviněného ze znásilnění dívky na Litoměřicku

Litoměřický okresní soud poslal do vazby 29letého muže obviněného ze znásilnění nezletilé dívky. Abdallah Ibrahim Diallo původem z Afriky neúspěšně žádal o azyl v Německu. Policisté ho zadrželi krátce po činu, který se stal v úterý kolem poledne. Policie také prověřuje komentáře facebookové stránce předsedy SPD Tomia Okamury, kde diskutující napadají redaktorku Českého rozhlasu, kterou politik kritizoval.

Do vazby soud poslal Afričana kvůli možnému útěku a páchání další trestné činnosti. „Byly shledány důvody pro vazbu útěkovou, je to osoba bez jakéhokoliv zázemí a bez dokladů,“ řekl předseda litoměřického okresního soudu Miroslav Kureš. 

Muž je obviněn ze znásilnění a majetkové trestné činnosti. Hrozí mu vězení od dvou do deseti let. Proti rozhodnutí o vazbě podal stížnost, o které bude rozhodovat ústecký krajský soud. „Řekl, že do vězení nechce,“ uvedl Kureš.

  • Česká policie v roce 2018 podle svých statistik vyšetřovala 651 nových případů znásilnění, objasněno bylo do konce roku 439 z nich. Cizinci spáchali zhruba 18 procent z objasněných případů.
  • Zdroj: ČTK

Muž žádal v Německu o azyl. Z informací, které poskytla soudu saská policie, podle Kureše vyplývá, že v roce 2017 mu byl azyl zamítnut. „Od té doby se pohybuje na území Německa v rámci režimu tzv. strpení, ale je bez dokladů, není ho zřejmě kam vyhostit,“ dodal. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že muž byl propuštěn z německého vězení s takzvaným vízem ke strpění patrně do deportace do země původu. Do Česka se dostal na základě volného pohybu osob po Unii.

„Osoba s agresivními pohnutkami“

Obviněný byl v Německu třikrát trestán, v roce 2017 za neupřesněnou závažnou trestnou činnost, v roce 2018 pro násilnou trestnou činnost, letos už má také jeden záznam. „Je veden jako osoba s agresivními pohnutkami,“ popsal Kureš. Poslední trest byl podle něj jednoměsíční, který vykonával za to, že nezaplatil pokutu. 

Afričan příliš nekomunikuje. „Ani při výslechu nebylo konkretizováno, jestli se jedná o Afričana z Libye, z Mali… Tlumočník se s ním snažil hovořit arabsky, francouzsky, anglicky,“ uvedl soudce.  

Skutek je podle soudce poměrně dobře důkazně podložen. „Údajně měl být propuštěn z jednoměsíčního náhradního trestu, koupil si lístek, jel do Děčína. Pak si koupil další lístek do Ústí, zřejmě pokračoval vlakem a asi ho vysadil u Lukavce (na Litoměřicku) průvodčí jako černého pasažéra,“ řekl Kureš.

Na dotaz, zda se k činu přiznává, obviněný podle Kureše uvedl „víceméně ano“. „Pak zase řekl, že ne, že tomu nerozumí,“ dodal. U soudu Afričan řekl, že chce do Francie. Podle soudce sebral napadené dívce mobilní telefon, jako oběť si ji prý vybral náhodně. Podle Litoměřického deníku jí je 16 let a je z Terezína. 

Policie prověřuje nenávistné komentáře

Na případ se ve středu ve sněmovně ptala Tomia Okamury také redaktorka Českého rozhlasu Zdeňka Trachtová. Tázala se jej na zdroj informace, že za útokem stojí migrant z Afriky vyhoštěný z Německa. Předseda SPD ji za způsob, jakým s ním chtěla o činu hovořit, ostře kritizoval, stejně jako samotnou veřejnoprávní instituci.

„Český rozhlas dlouhodobě pomlouvá a špiní SPD a cenzuruje naše názory, aby nebyly slyšet. Je to v podstatě další sluníčkářská politická strana, která za veřejné peníze manipuluje veřejné mínění ve prospěch jednoho názorového proudu,“ napsal Okamura po rozhovoru s redaktorkou s tím, že SPD zatím nemá sílu na to, aby ovlivnila Radu Českého rozhlasu.

Vyzval uživatele sítí, aby se ke sporu vyjádřili. Ti pak ve svých příspěvcích nabádali k násilí proti redaktorce. „To, co se rozpoutalo na Facebooku Tomia Okamury vůči novinářce ČRo, je odporné. Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie ČR se celou záležitostí zabývá,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru. Pokud policie dojde k podezření ze spáchání trestného činu, bude to dále řešit, dodal.

Podle šéfa rozhlasu Okamura útočí na podstatu média

Ředitel rozhlasu René Zavoral označil Okamurovo vyjádření na sociální síti za útok na podstatu Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média a porušení demokratických principů, na kterých stojí společnost. Podle Zavorala postupovala redaktorka zcela v souladu s běžnými standardy práce rozhlasu. Uvedl, že informaci o tom, že pachatelem je muž z Afriky o pár hodin dříve vyhoštěný z Německa, oficiální zdroje popřely.

„Informaci, že šlo o afrického imigranta propuštěného z výkonu trestu v Drážďanech, uvedl na svém facebookovém profilu i místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Proto jsme požádali naši zpravodajku ve sněmovně, zda by jí mohl tato zjištění potvrdit a uvést zdroje, ze kterých čerpal. Ptala se jej velmi slušně a profesionálně. Hned po první otázce ale přešel do útoku a začal kritizovat práci některých médií, zejména Českého rozhlasu,“ uvedl Zavoral a důrazně odmítl, že by médium trestný čin bagatelizovalo.