ČSSD chce dohodovací řízení s ANO. Hlavně kvůli sporu o volbu Semína do Rady ČTK

Sociální demokracie chce zahájit dohodovací řízení s hnutím ANO. Důvodem je zejména to, aby si strany vyjasnily ustanovení koaliční smlouvy týkající se společného postupu poslaneckých klubů u voleb do parlamentních i mimoparlamentních institucí. Podle zástupců ČSSD jde hlavně o reakci na volbu radních České tiskové kanceláře. Jedním z kandidátů je Michal Semín nominovaný SPD, jeho možné zvolení považuje ČSSD za nepřijatelné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že sociální demokraté požadavek na zahájení dohodovacího jednání oznámili na minulém zasedání koaliční rady. Podle prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky bylo hlavním důvodem k požadavku zahájit dohodovací řízení hlasování ANO s SPD a výklad některých bodů koaliční smlouvy.

  • Podle článku 16 koaliční smlouvy v případě, že vznikne mezi vládními stranami spor týkající se plnění smlouvy nebo zásadní záležitosti spolupráce, má právo každá koaliční strana požadovat zahájení dohodovacího jednání, jehož smyslem je vyřešit spor v dobré víře. Po výzvě strany k zahájení jednání má předseda vlády nejprve svolat koaliční radu. V případě, že se spor dále nevyřeší, má premiér svolat jednání předsedů stran, vyplývá z koaliční smlouvy.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček v pondělí řekl, že pro ČSSD by bylo nepřijatelné zvolení kandidáta SPD Michala Semína hlasy ANO. Pokud by si koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních hlasováních, nemělo by smysl ve spolupráci pokračovat, prohlásil. Babiš reagoval tak, že ANO Semína nevolilo a volit nebude. 

„Nerozumím tomu. Všichni se ptají na Semína, ani nevím, kdo to je. Pokud to pan předseda Hamáček považuje za hlavní problém naší koalice, tak je zajímavé, že o tom nikdy nemluvil,“ řekl premiér. 

Zástupci ANO také zdůrazňovali, že volba je tajná a není jasné, kdo jak hlasoval při prvním kole volby. „Pokud se týká pana Semína, tak můžu říct, že na klubu na nás na všechny pan předseda (Babiš) apeloval, abychom pana Semína nevolili,“ uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

SPD na Semínově nominaci trvá

Hnutí SPD však na nominaci Michala Semína trvá. „Jsem připraven pana Semína obhajovat a budu ho obhajovat i na půdě sněmovny. Hnutí SPD trvá na jeho kandidatuře do Rady ČTK,“ řekl místopředseda SPD Radim Fiala. Semína považuje za nezávislou osobnost a bojovníka za svobodu.

Fiala vyloučil možnost, že by na podpoře Semína bylo hnutí SPD domluveno s ANO. „Podporu budeme hledat napříč kluby a sněmovnou. Odmítám zde jakoukoli takzvanou dohodu s klubem ANO. Věřím a vím, že podporu najdeme i v klubu sociálních demokratů, kteří se proti němu tak vymezili,“ konstatoval.

Šéf SPD Tomio Okamura upozornil na to, že nedávno „prošla bez povšimnutí“ volba bývalé ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) do Rady ČTK. Z doby jejího působení v čele resortu přitom přetrvává podezření na zneužívání a špatné hospodaření s miliardami korun z veřejných peněz, dodal.

Protestuje i Federace židovských obcí

Proti volbě činovníka spolku Akce D.O.S.T. Semína se postavila například Federace židovských obcí. Semín podle ní vystupuje antijudaisticky a dohled nad veřejnoprávní tiskovou agenturou by neměl být svěřován lidem s fundamentalistickým viděním světa. 

Semín dlouhodobě vystupuje jako stoupenec katolického tradicionalismu. Je odpůrcem interrupcí, homosexuálních svazků nebo feminismu, vymezuje se také proti ekumenické spolupráci křesťanských církví i proti společným modlitbám s nekřesťanskými náboženstvími. Semín obvinění, že je antisemitou nebo že šíří nenávist, odmítá. Uvedl, že z teologického hlediska je kritický k nekatolickým náboženstvím, ale je stoupencem náboženské snášenlivosti.

Patří mezi přispěvatele časopisu Te Deum, který se označuje za katolický dvouměsíčník, nemá ale církevní schválení a nesmí se nabízet na farách a v kostelích. Publikuje také na serveru Protiproud Petra Hájka.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil Semína za stoupence konspiračních teorií. Semín v minulosti zpochybňoval okolnosti teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001 a vyjadřoval přesvědčení, že se na organizaci činu, který spáchali členové teroristické sítě al-Káida, podílela i část amerických elit.

Rada ČTK může odvolat generálního ředitele

Sněmovna začátkem června v prvním kole tajné volby nezvolila nikoho ze čtyř kandidátů na dvě místa v Radě ČTK. Nejvíce hlasů získal Michal Semín navržený SPD. Do druhého kola spolu s ním postoupili nominanti ANO David Soukup, ODS Tomáš Mrázek a Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka. K úspěšné kandidatuře bylo nutných 89 hlasů. Semín jich získal 83, o jeden hlas méně pak obdržel Soukup, Šlerka získal 72 a Mrázek 36 hlasů. 

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK veškeré své náklady hradí z komerční činnosti.

Sněmovna vybírá nové členy rady za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jejichž místa se uvolní 20. června. Místopředsedy rady jsou Jaroslava Wenigerová (zvolena za ODS) a publicista Petr Žantovský (za ANO), dalšími členy jsou Pavel Foltán (za ANO), Jana Gáborová (zvolena za SPD) a od začátku letošního května Marksová.