Matky samoživitelky těžko shánějí peníze. Svým dětem často nemohou dopřát ani letní tábory

Události ČT: Podpora pro matky samoživitelky (zdroj: ČT24)

Blížící se letní prázdniny jsou velkou radostí pro děti, rodičům však obvykle přinášejí starosti navíc. V nelehké situaci se ocitají zejména rodiče samoživitelé. Aby zaopatřili své děti, často musí mít několik zaměstnání, což jim znemožňuje se o děti o prázdnichách starat. A poslat je na tábor, si nemohou dovolit.

Bývalá zdravotní sestra dnes uklízí byty, balí zboží a rozváží zeleninu. Dělá vše pro to, aby sama uživila dvě děti. Starší dcera má navíc zdravotní potíže. „Je mi to trapné. Já si to nemůžu dovolit pořídit pro děti výlet nebo školu v přírodě. Dcera přitom zbožňuje koně,“ říká Vlaďka Haltufová.

O pomoc proto požádala neziskovou organizaci, která rozjela projekt na podporu školních výletů. Samoživitelky v rámci projektu vyrábějí náramky. Výtěžek dosáhl už 170 tisíc korun a na tábor díky tomu mohlo odjet 35 dětí.

Děti stráví podstatnou část prázdnin doma

Pomoc získala i matka tří dětí Jitka Valešová. „Sehnala jsem za tři tisíce, to je levný tábor. Klub maminek byl tak hodný a pro dvě děti mi ho zaplatil. Platím jen za jedno, to je únosné,“ vysvětluje Valešová.

Na to, jak tráví léto děti samoživitelů, se zaměřil i nový průzkum. Vyplynulo z něj, že řada z nich bývá o prázdninách doma. S placením táborů jim většinou nikdo nepomáhá. Někteří proto žádají pojišťovny a berou si i půjčku.

Jakou část prázdnin tráví děti doma?
Zdroj: ČT24

„Máme spoustu maminek, které musí dát v červnu regulérně z práce výpověď, protože nemají finance, ani jinou možnost, jak dítě na děvět prázdninových týdnů zařídit,“ říká autorka průzkumu a ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

O jednorázovou pomoc na výlet nebo školu v přírodě lze žádat přes úřad práce. Podle posledních čísel bylo v dubnu vyplaceno 239 dávek za více než 460 tisíc korun.

Matky samoživitelky
Zdroj: ČT24