Tisícovka aut neprošla po zpřísnění pravidel emisními kontrolami

Emisními kontrolami neprošlo od loňského zpřísnění pravidel tisíc automobilů. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy. U všech kontrolovaných vozidel byl nevyhovující technický stav filtru pevných částic. Auta, která emisní kontrolou neprojdou, přesto mohou pokračovat dál v kontrole na STK. Na odstranění závady pak mají řidiči měsíc.

Novela vyhlášky o technických prohlídkách loni v říjnu zpřísnila kontroly emisí. Auta musí mít nově funkční filtr pevných částic a hodnota takzvané kouřivosti nesmí přesáhnout 25 tisíc prachových částic na centimetr krychlový. U aut vyrobených do roku 1980 je tolerována dvojnásobná hodnota.

Za jízdu s nefunkčním nebo chybějícím filtrem pevných částic hrozí řidiči pokuta až 50 tisíc korun. „Závada, kdy chybí zařízení k omezení emisí, či je změněno nebo poškozeno, byla na STK zjištěna v tisíci případech,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Řidiči, kteří u emisní kontroly neprojdou, mohou přesto pokračovat dál v kontrole na STK. „Musí však do měsíce odstranit zjištěné závady z emisí a přijet znovu na měření. Výsledné hodnocení je pak závislé na zjištěných závadách na STK,“ doplnil Jiří Rejmon, předseda Profesní komory STK. Pokud si řidič závadu nenechá odstranit, ztratí vozidlo technickou způsobilost.

I přes platnou novelu jezdí podle techniků po silnicích tisíce aut bez funkčního filtru pevných částic. „V silničním provozu nalezneme spoustu vozidel s nefunkčními, provrtanými nebo odstraněnými filtry částic. Odhadujeme, že jich jezdí statisíce,“ uvedl Libor Fleischhans z Asociace emisních techniků a opravářů. Auto, které má filtr nefunkční, vypouští do ovzduší o 90 procent více sazí.

Filtr pevných částic je zařízení v automobilu, které odstraňuje jemné prachové částice z výfukových plynů. V současnosti se závady na filtru pevných částic týkají především starších vozů s dieselovými motory.

Novela rozšířila pravomoci i policii. V případě podezření na chybějící filtr pevných částic může poslat řidiče na mimořádnou technickou kontrolu. Od začátku roku využili policisté tohoto nového práva dvanáctkrát.