Přívalový déšť zatopil byty či sklepy, hladiny řek v jižních Čechách se už vrátily do normálu

UDÁLOSTI: Bouřky za sebou nechaly zaplavené domy, neprůjezdné silnice a popadané stromy (zdroj: ČT24)

Silné bouřky zasáhly v noci na pátek především Jihočeský, Jihomoravský a Královéhradecký kraj. Voda vyplavovala byty či sklepy, na několika místech se utrhly svahy a sesuly se na silnice. V jižních Čechách stouply ve čtvrtek večer hladiny některých řek až na třetí stupeň, během noci ale klesaly a v pátek už hlásí všechy měřící stanice normální stav. V platnosti už není žádná výstraha. Celkem měli hasiči od čtvrtka odpoledne kvůli bouřkám přes tři stovky výjezdů.

Některé řeky v Jihočeském kraji se ve čtvrtek večer rozvodnily a říčka Volyňka u Sudslavic dosáhla dokonce třetího povodňového stupně, druhý stupeň pak platil na Blanici ve stanici Podedvory. V pátek ráno ale hladiny řek klesly na první stupeň a během dopoledne se situace dostala do normálu.

Velmi silné bouřky zasáhly jih Čech ve čtvrtek večer. Vážné škody způsobily v Bílsku na Strakonicku. Z jednoho vyplaveného domu museli hasiči evakuovat dva lidi, kterým starosta nabídl náhradní ubytování. Voda ale vnikla i do dalších budov. Nepomohla ani protipovodňová opatření na Bílském potoce. „Zafungovala. Ale Měkynecký potok přinesl tolik vody, že to stejně vyplavilo všechny,“ ozřejmil starosta Jiří Kulík.

„V souvislosti s bouřkou zasahovali hasiči v Jihočeském kraji u téměř čtyř desítek událostí. Především se jednalo o období od čtvrtečních 19:00 do půlnoci. Nejčastěji jsme museli čerpat vodu ze sklepů,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Voda ucpávala kanály, dva lidi uvěznila v autě

Bouřka a přívalové deště zasáhly ve čtvrtek v podvečer a v noci prakticky celý kraj. Hasiči kvůli tomu mimo jiné čerpali vodu z ucpaných kanálů nebo odklízeli bahno ze silnic. V Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku navíc vyprošťovali dva lidi, kteří s autem uvízli ve vodní laguně.

Na několika místech se na silnice nasunuly podmáčené svahy, například v Žárovné na Prachaticku, v Táboře a nebo mezi Hrdějovicemi a Hlubokou nad Vltavou.

V Plzeňském kraji zasáhl přívalový déšť oblast Chrástu a Dýšiny, kde hasiči čerpali vodu na devatenácti místech, hlavně za sklepů rodinných a bytových domů. Kvůli sesunutému svahu v pátek ráno nejezdily vlaky na železniční trati Chrást u Plzně – Radnice.

V Brně voda vytopila podzemní garáže

Také hasičům v Jihomoravském kraji přibylo v noci na pátek kvůli silné bouřce výjezdů, v souvislosti s počasím jich evidují kolem čtyřiceti. Voda v Brně-Bystrci zatopila i podzemní garáže, bylo v nich přes metr vody. Parkovalo tam v tu chvíli patnáct aut. Oznámil to mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Nejčastěji vyjížděli v Brně a na Brněnsku, několik případů však evidovali na Vyškovsku a Blanensku. Veskrze šlo o události související s čerpáním vody, řešili však i několik popadaných stromů. Voda však zatopila i části ulic, hasiči vyjížděli například k zatopené Jedovnické či Hradecké ulici v Brně.

Sesuv půdy zkomplikoval také přístup turistů do Punkevních jeskyní. Silnice před Skalním mlýnem byla od ranních hodin uzavřená, turisté museli využít k návštěvě jeskyní druhou z přístupových cest - přes Horní můstek propasti Macocha. Cestu se podařilo zprovoznit kolem poledne.

Silný přívalový déšť zasáhl v noci na pátek i Královéhradecký kraj, zejména Rychnovsko, Trutnovsko a Třebechovice pod Orebem. Hasiči tam vyjížděli zhruba ke dvaceti událostem, nejčastěji odčerpávali vodu z bytů či sklepů a uvolňovali zanesené kanály. 

Už ve čtvrtek odpoledne zasáhly silné bouřky Prahu a část Středočeského kraje, než se přesunuly na Vysočinu a dál na východ. V metropoli vyplavil déšť například vestibul stanice metra Bořislavka, ve středních Čechách zase napomohl sesuvu části svahu na povltavskou silnici u Davle.