O víkendu začne léto. Bez obláčku nebude, teploty se ale přiblíží k třicítce

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Po chladném a deštivém pracovním týdnu začne léto – prozatím to bude meteorologické léto, které trvá od června do srpna. Ale i skutečné počasí bude podstatně více připomínat léto než v posledních dnech. Víkend bude teplý a takřka bez mráčku. Ve srovnání s tím současným bude teplý i příští týden, ale bez mráčku nejspíše nebude. Meteorologové očekávají bouřky.

Letošní květen byl v Česku výjimečně chladný, což bylo patrné i ve středu: teploty výrazně nepřesáhly 16 stupňů Celsia a například na Volarsku nebylo ani deset stupňů. Po vyprahlém počátku jara přinesl květen také mnoho vláhy – z pohledu obyvatel vyplavených obcí pod Beskydy snad až příliš mnoho.

Jak bude pršet v červnu, je ještě otázka, ale jistě bude začátek měsíce podstatně teplejší než většina května. Již úvodní víkend přinese počasí zcela letního charakteru. Teplotní maxima postupně vystoupají z pátečních 19 až 23 stupňů Celsia na nedělních 24 až 28 stupňů. Nebe nebude vysloveně bez mráčku, obloha zůstane většinou polojasná až skoro jasná a v sobotu místy, v neděli ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, občas i bouřky.

Ještě o stupeň tepleji než na konci týdne by mohlo být v pondělí, pak ale přijde studená fronta a ochlazení. Déšť v podobě přeháněk a bouřek bude častější. Pod dvacítku by ale denní maxima neměla spadnout ani potom.

Počasí 30. 5.–5. 6.
Zdroj: ČT24