Přichází zlom. Česko čeká teplý a suchý víkend

O víkendu se v Česku výrazně oteplí (zdroj: ČT24)

Po netypicky chladných dnech se začalo před víkendem v Česku oteplovat. V neděli by teploměry mohly ukazovat až 25 stupňů Celsia. Pak zase přijde mírnější ochlazení, už ale nebude tak hluboké. Provázet by ho měly po jasném víkendu opět srážky, které jsou potřeba pro doplnění podzemních vod.

Středa byla na polovinu května nebývale chladným dnem. Průměr denních maxim se pohyboval jenom kolem sedmi stupňů, a to se v polovině května stává přibližně jednou za padesát let.  

Čtvrtek byl ve srovnání s předcházejícím dnem jen o málo teplejší, polovina týdne také propršela. Nyní ale již přichází změna. V noci na pátek ještě klesly teploty většinou na dva až šest stupňů Celsia, na horách i mrzlo, ale ve srovnání s předcházejícími nocemi již bylo oteplení patrné. „O tom, že se otepluje, svědčí to, že ranní teploty jsou vyšší než středeční nejvyšší odpolední,“ srovnal meteorolog Jan Šrámek. Během dne by pak měly teploměry ukázat 15 až 19 stupňů.

Počasí 17. 5.
Zdroj: ČT24

Ráno přitom nebylo zvlášť krásné, většinou bylo zataženo, to se ale změní. Pršet většinou nebude a odpoledne nebo navečer oblaky skoro zmizí.

V sobotu už se teplota odpoledne dostane často nad dvacítku. Slunce bude svítit až 13 hodin a jenom ojediněle se může objevit přeháňka. V neděli se přeháňky nebo bouřky objeví místy. „Víc by jich mělo být odpoledne a večer,“ upřesnil Jan Šrámek. Poslední den týdne bude ještě teplejší než sobota, až s 25 stupni Celsia. Šance je dokonce po delší době na další den s letními teplotami.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Po víkendu se mírně ochladí. Noci ale už nebudou studené a bude poměrně často pršet. V pondělí by přes den mělo být o dva stupně chladněji než v neděli a objeví se přeháňky nebo bouřky. Další dny bude ještě o trochu chladněji a nebe zůstane zamračené. Pokračovat by tedy mělo i tolik potřebné doplňování vláhy pro jarní přírodu.

Sucho totiž sice ve srovnání s minulými týdny ustoupilo, stále ale chybí vláha v půdě ve středních Čechách, v Polabí a Poohří a také na jižní a střední Moravě. Nejvíc, přes dvacet litrů vody na čtvereční metr, spadlo v posledních dnech v Novohradských horách a na Vysočině, kde již je půda dostatečně nasycena vodou.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)