Roste počet mediků, kteří nechtějí za prací do zahraničí, ukázal průzkum

Lékaři stále odchází do zahraničí za lepšími penězi, ministerstvo to chce změnit (zdroj: ČT24)

České zdravotnictví dlouhou dobu čelilo platové konkurenci Německa a Rakouska, podle aktuálního šetření mezi studenty lékařských fakult ale už třetím rokem v řadě roste počet těch, kteří o odchodu za hranice nepřemýšlejí. V Česku chce v současnosti zůstat přes osmdesát procent mediků.

Zatímco v roce 2018 se pro kariérní budoucnost v rodné zemi vyslovilo 81,4 procenta dotázaných mediků, o rok dříve to bylo osmasedmdesát procent a v roce 2016 jen tři čtvrtiny z nich. Vyplývá to z šetření, které provedl HealthCare Institute.

Ti, co se i dnes chystají odejít do zahraničí, nicméně nadále zmiňují jako hlavní důvod lepší peníze. Ministerstvo zdravotnictví sice nedávno upozornilo, že příjem doktorů se vyrovnal průměru zemí Evropské unie, součástí statistiky jsou ovšem i služby navíc nebo přesčasy – a tak se nastupující lékaři k průměrné mzdě kolegů přibližují ve skutečnosti roky.

Ministerstvo proto chystá kroky, jak podmínky zlepšit; hodlá například zvýšit dotace na další vzdělávání, ovšem výměnou za závazek pracovat určitý čas v Česku. „Chtěli bychom zvýhodnit rezidenční místa, která budou v pohraničí nebo v oborech, které jsou nedostatkové,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Medici
Zdroj: ČT24

Peníze univerzitám

Konkrétní návrh má resort představit během následujících týdnů. Podle pravicové opozice jde ale jen o řešení dílčího problému. Upravit by se podle ní měl systém postgraduálního vzdělávání. „Doba je dlouhá, není definovaná, není daná jasná náplň a po skončení taky není dáno, jak se doktor posouvá,“ konstatuje poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Větší počet lékařů v Česku má zajistit i vyšší kapacita lékařských fakult; s finanční podporou by měly navýšit kapacitu o patnáct procent studentů. „Část prostředků je věnována na výuku. Pokud je více studentů, tak musíte zajistit více preparátů, tedy více zajistit praktickou část výuky,“ vysvětluje rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Prostředky směřují ale také na mzdy vyučujících. Podle rektora Univerzity Karlovy letos přibylo uchazečů o studium medicíny – oproti minulému roku prý zhruba o pětinu.