Polícia, policja, полиция. Do průmyslových zón Česka vstupují hlídky se zahraniční účastí

Reportáž: V průmyslových zónách působí smíšené policejní týmy (zdroj: ČT24)

V průmyslových zónách středních Čech, Plzeňska a Pardubicka začínají pracovat mezinárodní policejní hlídky – vedle českých policistů je tvoří i příslušníci bezpečnostních sborů ze Slovenska, Polska, Bulharska a Rumunska. Úkolem smíšených týmů je preventivní působení v lokalitách s vysokým výskytem zahraničních dělníků.

Zahraničních policistů do Česka přijelo celkem osmnáct: šest z Bulharska, šest z Rumunska, čtyři z Polska a dva ze Slovenska (čili ze zemí, odkud gastarbeiteři přicházejí nejčastěji).

Smíšené jednotky mají dohlížet na bezpečnost v okolí industriálních zón, kde zahraniční dělníci pomáhají rozvíjet konjunkturu tuzemské ekonomiky, mnohdy k nelibosti domácího obyvatelstva.

Od 1. května do 31. července budou působit především v Plzni, Pardubicích a v Mladé Boleslavi, v případě potřeby i jinde v Česku, například v Kvasinách na Rychnovsku. Česká policie si od nasazení kolegů ze středovýchodní Evropy slibuje snížení kriminality a problémů s cizinci v místech, kde žijí, a zvýšení pocitu bezpečí lidí bydlících v okolí.

Omezené pravomoci, podpůrná úloha

Zahraniční muži zákona budou působit vždy v hlídce s českým kolegou. „Mají omezené pravomoci, vždycky je to o tom, že zasahuje český policista, který se řídí českými zákony. Jejich role je spíš podpůrná,“ konstatoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara mají především zjednodušit komunikaci a pomoci vyřídit formality při kontaktu s cizinci. Kontrolovat budou totožnost, oprávnění k pobytu, nebo zda na dělníky není vyhlášeno pátrání. V jednotlivých lokalitách budou nasazováni podle potřeby a aktuální situace.

Pomoc z cizí kasy

„Na konci loňského roku se nám velmi osvědčily v Mladé Boleslavi společné hlídky české, polské a slovenské policie. Reakce obyvatel i zahraničních dělníků byla uspokojivá. Jsem rád, že můžeme tento pilotní projekt rozšířit,“ dodal ministr vnitra Hamáček.

Náklady na pobyt policistů částečně hradí česká strana, mzdy platí vysílající země. „Je to podobný režim, jako když například v létě vyjíždějí čeští policisté do Chorvatska,“ upozornil ministr.

Pokud se hlídky osvědčí a bude trvat ochota ze strany vysílajících států, mohly by pokračovat v činnosti i na podzim. Policejní prezidium jedná i s dalšími státy, uvažuje třeba o výpomoci policistů z Ukrajiny.

V souvislosti s pohybem cizinců v Česku pak Hamáček před časem avizoval i to, že chce nastavit vztahy s personálními agenturami tak, aby cizinec, který v Česku přijde o práci, mohl okamžitě vycestovat do vlasti a nezdržoval se bez peněz v Česku.

Momentálně resort diskutuje o tom, jak opatření postavit, zda na rovině dobrovolnosti na bázi etického kodexu agentur, nebo prostřednictvím změny zákona. „Pokud se ukáže, že nejsme schopni jít dobrovolnou cestou, budeme se muset přesunout k cestě legislativní,“ uvedl šéf vnitra.