Babiš by chtěl více kontroly nad rozdělováním evropských peněz, uvedl po schůzce s Tuskem

Brífink po jednání Andreje Babiše s Donaldem Tuskem (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš by chtěl, aby mohl stát více mluvit do toho, jak budou rozděleny peníze v evropských fondech. Domnívá se, že jich je málo použitelných na investice. Řekl to po setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, který před neformálním summitem rady navštívil Prahu. Spolu s Babišem vyzdvihl význam České republiky v Evropě, ocenil českou schopnost čelit s humorem a odstupem populismu a radikalismu a celoevropský význam Václava Havla či Milana Kundery.

Ve čtvrtek začne v Rumunsku neformální summit lídrů evropských zemí a předseda Rady EU Donald Tusk se po cestě do Sibiu zastavil v Praze, kde se setkal s Andrejem Babišem.

„Vyměnili jsme si názory na budoucnost Evropské unie, na evropské volby, které mohou zásadním způsobem ovlivnit budoucnost Evropské unie z titulu obsazení Evropské komise a předsedy Evropské rady,“ poznamenal český premiér po jednání.

Za důležité body státníci považují další fungování schengenského prostoru, spolupráci mezi Evropskou radou a komisí, ale i bezpečnost EU a migraci. „Také jsme se bavili o tak populární dvojí kvalitě potravin,“ dodal Babiš.

Zmínil se i o využívání evropských peněz. „To nejdůležitější, s čím stále bojujeme, je, abychom měli větší vliv a abychom hlavně my rozhodli, na co budou použity peníze, které dostáváme v Evropě,“ uvedl Andrej Babiš. Míní, „že nám chybí peníze na investice a na druhé straně stále dostáváme peníze na měkké programy, které v průběhu období nejsme schopni nahrazovat“.

Tusk: Češi vždy odmítali slepě následovat doktríny a dogmata

Donald Tusk při své návštěvě Prahy hovořil především o českém vlivu na Evropu. Vypůjčil si slova Václava Havla, Milana Kundery i Bohumila Hrabala a vyzdvihl odkaz sametové revoluce jako „rozvážného, odhodlaného a mírumilovného proevropského převratu“.

„Byl mimo jiné inspirován odkazem Tomáše Garrigua Masaryka a jeho proevropského a humanistického smýšlení, které lpělo na ideji spojené Evropy, v níž si budou všechny národy rovné,“ řekl o převratu předseda Evropské rady.

„Češi vždy zavrhovali neautentičnost a odmítali slepě následovat doktríny a dogmata. Vždy se vyznačovali schopností sebeodstupu, moudrým smyslem pro humor a zdravou dávkou skepticismu. Chtěl bych vám říct, neměňte se. Takový přístup je snad nejlepší odpovědí na populismus a radikalismus, které se v Evropě začínají šířit. Zejména, když se tento přístup spojí s mottem vaší prezidentské standarty ‚Pravda vítězí‘,“ věří Tusk, který v Praze hovořil česky.