Politické spektrum před volbami do europarlamentu: KAN, SNČR, Cesta, NÁRSOC, AVE, RDS, DSSSNF, SPR-RSČ

Politické spektrum - Volby do Evropského parlamentu 2019 (zdroj: ČT24)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 čtyři zvláštní vydání pořadu Politické spektrum. V něm diskutují zástupci kandidujících hnutí a stran, které nejsou v českém parlamentu, ale kandidují do europarlamentu.

V prvním díle předvolebního Politického spektra diskutovali Jiří Domlátil z Klubu angažovaných nestraníků (KAN), František Matějka ze Strany nezávislosti České republiky (SNČR), Jan Dubanič z Cesty odpovědné společnosti (Cesta), Jaroslav Král z Národních socialistů (NÁRSOC), Jiří Kyjovský z ANO, vytrollíme europarlament (AVE), Štefan Goroľ z Romské demokratické strany (RDS), Tomáš Vandas z Dělnické strany sociální spravedlnosti – Za národní suverenitu! (DSSSNF) a Karel Fleischer ze Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa Miroslava Sládka (SPR-RSČ). 

  • o sobotách a nedělích 4., 5., 11. a 12. května vždy ve 14:05 na ČT24

Kandidáti se v debatě věnovali hlavně tématu bezpečnosti, migrace a ochrany hranic. Karel Fleischer (SPR-RSČ) radí inspirovat se za oceánem. „Nám republikánům se líbí systém, jaký mají Spojené státy. Ať už jde o obranu, o policejní orgány, o složky proti ilegálním přistěhovalcům a jejich vysídlování, včetně ESTA (elektronická cestovní registrace, pozn. red.), a veškerých opatření předtím, než se do Spojených států vůbec dostanete. Oni to mají správně, EU to má špatně. V Americe je zatknou, uvězní a vrátí je zpět do domovského státu.“

Podle Tomáš Vandase (DSSSNF) míří Evropská unie do záhuby. „EU dělá hodně, ale vše pro to, aby dosáhla totálního úpadku a rozpadu Evropy a všech tradičních hodnot, které tady máme. Protože není možné si jinak vysvětlit to, co bylo v posledních třech letech… Pokud se chceme jako Evropa zachránit, tak musíme být nekompromisní vůči všem nelegálním přistěhovalcům. To znamená totální deportace všech lidí, kteří jsou v Evropě načerno, do zemí původu. Vysadíme je v jejich zemi, ať si s tím dělají, co chtějí.“

Štefan Goroľ (RDS) se vrací k migračním kvótám, které byly jako dočasné schváleny v roce 2015 a jejichž platnost už skončila – Česko tehdy bylo proti, ale bylo přehlasováno. „Když už byly kvóty schváleny, měly se dodržovat. Ale nejsem zastáncem migrantů, kteří sem budou přicházet svévolně. Pokud to bude s kvótami, nejsem proti tomu, protože budu respektovat to, co odhlasovali naši europoslanci,“ říká.

Jiří Kyjovský (AVE) je odpůrcem migrace i uvnitř státu. „Jsme naprosto proti migraci. Jsme toho názoru, že by Pražáci měli zůstat v Praze, Brňáci v Brně, Slováci na Slovensku a důchodci na Vysočině,“ uvádí.

„Jsme proti neřízené migraci, nebo dokonce možná i řízené migraci,“ říká Jaroslav Král (NÁRSOC) a kritizuje Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. „Je naprosto k ničemu, je to zbytečná a neproduktivní agentura, dělá pouze migrační statistiku. Ochranu bezpečnosti Evropy je potřeba znovu vrátit do rukou národních států čili armáda a policie národních států musí chránit schengenský prostor na vnější hranici a v případě potřeby, kdyby krize eskalovala, musí být schopny uzavřít i národní hranice, jako to udělali třeba Maďaři.“

Kritický k Frontexu je i Jan Dubanič (Cesta). „Jak EU přistupuje k bezpečnosti, vidíme na příkladu Frontexu, kdy mají v plánu až za osm let navýšit stavy na 10 tisíc zaměstnanců, i když o migrační krizi mluvíme už několik let. My navrhujeme, aby bezpečnost schengenského prostoru zajišťovaly země, kterých se to bezprostředně týká. A ty, kterých se to netýká, aby tyto země podporovaly finančně, armádou a ozbrojenými složkami. Musí to být spolupráce.“

„Migrační krize v roce 2015 byla pouhou ochutnávkou toho, co nás z logiky věci kvůli demografickému vývoji v Africe a na Blízkém východě čeká v průběhu následujících let,“ myslí si František Matějka (SNČR) a jediné řešení bezpečnosti vidí v odchodu z EU. „Bezpečnost státu a lidí jsou primárně záležitostí toho státu, obrany vlastních hranic, vlastního obydlí, ulice, města. Udělejme v Evropě jednotlivé lodě, které mají své vlastní zákony a plují, když chtějí, jedním směrem, a když náhodou někdo chce odbočit někam socialisticky pryč, tak se od něj oddělme,“ radí.

Jiří Domlátil (KAN) se domnívá, že Německo udělalo chybu, když bylo k migrantům vstřícné. „A evropské státy v tom, že nechaly rozšiřovat fámu v zemích, odkud migrace pochází, že snad v Evropě létají pečení holubi do huby sami. Tomu se musí zamezit. Je to globální problém, musíme se spojit všechny státy EU a bránit hranice Unie, vytvořit společnou pohraniční policii.“ Podle něj by Evropa měla hlavně potírat pašeráky lidí.