Čarodějnické ohně byly viditelné i z vesmíru, ukazuje satelitní snímek

V noci z úterý na středu lidé po celém Česku pálili čarodějnice. Letošní tradiční ohně hasiči hodnotí jako nejklidnější za posledních několik let. Planoucí čarodějnické vatry byly k vidění i na satelitních snímcích.

Na snímku z družice jsou rozeznatelná místa, na kterých během poslední dubnové noci plály tradiční čarodějnické ohně. Letošní filipojakubskou noc přitom hodnotí hasiči jako jednu z nejklidnější za posledních několik let.  

V celé republice vyjížděli v úterý k 64 požárům, od půlnoci do středečního rána přibylo dalších 21 výjezdů. Čarodějnic se ale týkalo jen minimum zásahů, uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

S největším počtem požárů se potýkali hasiči ve Středočeském a Ústeckém kraji a Praze, vždy ale šlo jen o méně závažné případy.

Díky srážkám z posledních dnů mohli meteorologové zrušit výstrahu na nebezpečí vzniku požárů. Hasiči přesto vyzývali účastníky čarodějnických ohňů k opatrnosti a dodržování pravidel požární bezpečnosti. 

Loni hasiči zaznamenali poslední dubnový den 134 požárů, přičemž dlouhodobý denní průměr je 49 požárů. Tento rok ke klidnému pálení čarodějnic pomohl i pondělní vydatný a vytrvalý déšť.