Klause mladšího v čele výboru dočasně střídá Rais z ANO

Sněmovní školský výbor dočasně povede jeho místopředseda Karel Rais (ANO), rozhodli v úterý jeho členové. Nového předsedu by pak měli volit v polovině května. Školský výbor je bez předsedy poté, co minulý týden sněmovna odvolala nezařazeného poslance Václava Klause mladšího.

Klaus vedl výbor z pozice člena klubu ODS. Předsednické křeslo školského výboru připadá ODS podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře. Klub má nyní ve výboru dva zástupce, a to Martina Baxu a Karla Krejzu, kterého sněmovna do výboru zvolila za Klause mladšího.

Další zástupkyně ODS ve výboru Zuzana Majerová Zahradníková pak opustila poslanecký klub. Baxu ovšem před časem občanští demokraté do čela výboru v tajném hlasování neprosadili. Je proto také možné, že ODS bude vyjednávat o případné výměně předsednického křesla školského výboru za vedení výboru jiného.

Členové výboru začátkem dubna neschválili nominaci ODS do čela výboru, když odmítli zvolit Martina Baxu na místo Václava Klause mladšího, kterého občanští demokraté vyloučili ze svých řad.

Baxovu kandidaturu podpořilo v tajné volbě pouze šest z 21 členů výboru. Výsledek hlasování ODS velmi popudil, stěžovala si, že přestala platit dohoda o zastoupení ve výborech. Někteří poslanci se v debatě stavěli kriticky k tomu, že Baxa je i plzeňským primátorem a krajským zastupitelem. „Je to jakési hromadění funkcí, a to je problém,“ kritizoval tehdy Karel Rais (ANO).

Baxa se prý plánoval vzdát některých funkcí

Baxa tvrdil, že by funkci předsedy školského výboru zvládl, jinak by do ní nekandidoval. Uvedl, že pokud by byl zvolen a posléze potvrzen sněmovnou, ukončil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborech, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jak zní jeho celý název, se zabývá kontrolou vlády v těchto oblastech a projednává návrhy zákonů, které se jich týkají, včetně příslušných kapitol státního rozpočtu. Do působnosti výboru patří také například Technologická agentura, Grantová agentura, Akademie věd, Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie a Státní fond kultury.