Tajemství druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka. Luxusní byty, na něž upozornila policejní razie

Reportéři ČT: Příběh jednoho podnájmu (zdroj: ČT24)

Policejní razie kvůli mýtnému tendru upozornila mimo jiné na luxusní byt v pražském Podolí, ve kterém bydlí se svou přítelkyní místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Pronájem bytu Faltýnka propojuje s lidmi, kteří soutěžili se státem o lukrativní podíl ve strategické firmě ČD-Telematika. Ten nakonec skutečně získali na úkor Českých drah. I v Českých drahách přitom seděly na významných postech osoby spojované s Faltýnkem. V pořadu Reportéři ČT se tématu věnovali Adéla Paclíková a Vojtěch Srnka.

Před necelým měsícem proběhla na několika místech republiky policejní razie. Skupina policistů tehdy přišla také za poslancem a druhým mužem vládního hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Detektivové brzy ráno dorazili do bytu v Podolí, který Faltýnek obývá spolu se svou přítelkyní.

„Policie mě navštívila v našem pražském bytě, kde mě požádala o součinnost při vyšetřování záležitosti, která se týká tendru na mýto,“ vysvětlil Faltýnek.

Byt, kde policisté místopředsedu ANO navštívili, je součástí nového developerského projektu Rezidence Nad Ostrovem. Má přes 200 metrů čtverečních a náleží k němu navíc ještě terasa a zahrada o celkové rozloze přes 300 metrů.

Luxusní byt vlastní firma jménem Selada Trade, kterou vlastní Jiří Salajka, zaměstnanec olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka. Ten je mimo jiné majitelem banky Creditas, ve které má Salajka na starosti marketing.

Pronájem bytů za desítky milionů

Firma byt koupila v roce 2018 a zaplatila za něj 23 milionů korun. Poté ho začal obývat Jaroslav Faltýnek, který dotazy na byt nejprve směroval na svou partnerku. „Ten byt má pronajatý moje partnerka, tak se optejte jí,“ uvedl.

Ta má ale na věc jiný názor. „Můj partner, pan Faltýnek, vás určitě na mne neodkázal, ctí totiž mé soukromí, a nevidím žádný důvod k tomu, abych vám na vaše dotazy odpovídala,“ napsala partnerka Jaroslava Faltýnka Martina Plézelová.

Rezidenční dům v Podolí
Zdroj: Reportéři ČT

Jaroslav Faltýnek přitom bydlel postupně dokonce ve dvou bytech firmy Jiřího Salajky. Společnost Selada Trade vlastní pouze jednu další nemovitost, konkrétně byt za devět milionů korun v pražských Radlicích. Faltýnek byl zřejmě přímo u jeho výběru. Než radlický byt Salajka koupil, přišel si ho poslanec prohlédnout. A následně zde sám bydlel.

Faltýnek ale odmítá, že byt byl zakoupen podle jeho požadavků. „Ne, to vůbec ne, prostě mě požádal o možnost, abych se tam podíval, tak jsem se tam podíval, co je na tom,“ uvedl.

Salajkova firma tedy v Praze vlastní dva byty dohromady za 32 milionů, ve kterých bydlel či bydlí Faltýnek. Poslanec na rozhovor s Reportéry ČT s sebou přinesl nájemní smlouvu na byt v Podolí napsanou na částku odpovídající tržnímu nájmu, a také výpis z účtu své partnerky. Nutno podotknout, že konto je vedené právě u banky Creditas miliardáře Hubáčka.

Dům v Radlicích
Zdroj: Reportéři ČT

„Já jsem bydlel poměrně dlouho vlastně v bytě u pana Babiše, a když jsem ten byt opouštěl, tak jsem hledal nějaké bydlení v pronájmu, a ptal jsem se různých známých lidí, kamarádů, realitky jsem si projížděl a mimo jiné jsem narazil na pana Salajku, kterého znám z Olomouce, a ten v Praze investoval do bytů a v podstatě mi nabídl možnost bydlení, a tak moje partnerka, se kterou jsme zhruba dva roky v současné době, si tento byt od pana Salajky pronajala,“ vysvětluje Faltýnek.

„Ona měla pronajatý byt na Zbraslavi, který pustila, a společně jsme se přestěhovali do tohoto bytu, a pronajala si ho moje partnerka,“ uvedl Faltýnek k otázce, proč si byt nepronajal sám.

Prodej ČD-Telematiky

Zaměstnavatel Jiřího Salajky, miliardář Pavel Hubáček, jeden z 25 nejbohatších lidí Česka, před několika lety koupil menšinový, zhruba třetinový podíl v polostátní společnosti ČD-Telematika. O něj se tehdy ucházely také státní České dráhy. Firma ČD-Telematika je cenná především proto, že vlastní druhou největší síť optických kabelů v Česku.

„Pavel Hubáček je podnikatel z Olomouce, nyní majitel banky Creditas. Je to člověk, který má s Jaroslavem Faltýnkem, podle našich informací, dlouhodobý blízký vztah,“ říká redaktor Hospodářských novin Jiří Pšenička.

„Myslím si, že to ukazuje propojenost pana Faltýnka na podnikatele, kteří mají zájem o obchodování se státem a nakonec realizují pro ně velmi výhodné obchody. Je to podle mě střet zájmu par excellence,“ říká k tomu ředitel Transparency International David Ondračka.

ČD-Telematika
Zdroj: Reportéři ČT

Menšinový podíl zhruba ve výši třiceti procent ve firmě ČD-Telematika v roce 2016 vlastnila soukromá firma Dial Telecom. U ní se o akcie ucházely České dráhy. Získala je ale Hubáčkova skupina Unicapital.

„Pavel Hubáček se k podílu ve firmě ČD-Telematika dostal v roce 2016, a to poté, co se stát neúspěšně snažil tento podíl získat sám,“ připomíná Jiří Pšenička. „Pan Hubáček musel někde zjistit, že ten podíl je na prodej. On nikdy v oblasti telekomunikací předtím nepůsobil, ale dal nabídku firmě Dial Telecom, aby ten podíl získal on. Jak k těm informacím přišel, to nevím,“ popisuje Pšenička.

„Investiční skupina Unicapital odmítá jakékoliv spekulace týkající se údajně ‚podivného nákupu‘ minoritního podílu ve společnosti ČD-Telematika od soukromé společnosti Dial Telecom. Dial Telecom pozval do soutěže více investorů a svůj podíl v ČD-Telematice prodal společnosti, která dala nejvyšší nabídku,“ vyjádřila se skupina Unicapital.

Stát zastupoval mimo jiné poslanec ANO Milan Feranec

Jak ukazuje kauza tendru na výběr mýtného systému, kvůli které se o Faltýnka zajímá policie, druhý muž hnutí ANO měl právě v oblasti dopravy velký vliv. „On dostal volnou ruku k tomu, aby začal výrazně ovlivňovat České dráhy, hospodaření kolem železnice,“ tvrdí ředitel Transparency International David Ondračka. „Přes své lidi z toho olomoucko-prostějovského prostředí, tu svou partičku známých, uplatňoval svůj vliv. Ta jména jsou poměrně známá,“ dodává.

Předsedou dozorčí rady Českých drah a ČD-Telematiky tehdy byl zástupce hnutí ANO, údajně dobrý známý Jaroslava Faltýnka a dnes poslanec Milan Feranec. V těchto firmách ho doplňoval další známý Jaroslava Faltýnka, přerovský advokát Květoslav Hlína.

„My jsme o té věci hovořili s celou řadou lidí, kteří se shodují na tom, že zástupci státu, lidé, kteří za stát vyjednávali, tak prostě neodvedli profesionální práci. Buď tomu nerozuměli, nebo z nějakého důvodu neměli takový zájem, aby to stát skutečně získal,“ říká Pšenička.

„Podle našich informací se těch jednání nepochybně účastnili někteří lidé blízcí panu Faltýnkovi, konkrétně šéf dozorčí rady Českých drah a firmy ČD-Telematika pan Feranec a také v roli poradce přerovský advokát Květoslav Hlína,“ potvrzuje Pšenička.

„Jako advokát vázaný povinností mlčenlivosti nejsem oprávněn v této věci poskytnout vám jakékoliv informace,“ odmítl kauzu komentovat advokát Hlína.

„Role dozorčí rady byla v tom, že schvalovala podmínky, schvalovala nabídkovou cenu. To bylo její angažmá,“ říká poslanec Milan Feranec. „Nabídková cena byla dána znaleckým posudkem. Dozorčí rada dostala tento návrh a schválila ho,“ pokračuje.

České dráhy podávaly za menšinový podíl ve firmě ČD-Telematika nabídkovou cenu soukromé firmě Dial Telecom. Jak byla částka vysoká, není přesně známo. Stejně jako není známo, za kolik podíl koupil miliardář Hubáček. „Patrně nabídl v soutěži víc,“ říká Feranec.

Podle Faltýnka nebylo možné prodej nijak ovlivnit. „Ten podíl dlouhodobě držela soukromá firma, pokud mám správné informace, tak tato firma udělala výběrové řízení na prodej tohoto podílu, a to výběrové řízení vyhrál pan Hubáček, takže nevidím tam možnost vůbec to nějak ovlivnit,“ uvedl Faltýnek.

Pro sebe koupil Salajka byt na hypotéku

Na popisovaných transakcích zaujme časová shoda. Během podzimu 2016, kdy si miliardář Hubáček pořídil firmu k nákupu akcií v ČD-Telematice, přebírá jeho podřízený společnost na nákup bytů, do kterých se posléze nastěhoval Jaroslav Faltýnek.

Časový postup
Zdroj: ČT24

Faltýnek ale jakoukoliv souvislost nebo střet zájmů odmítá. „Absolutně ne, absolutně vylučuji jakýkoliv střet zájmů, protože pana Salajku znám poměrně dlouho, nabídl mi možnost bydlet u něho v bytě, a tu jsem využil. To je všechno,“ prohlásil.

Není zároveň docela jasné, kde vzal Jiří Salajka 32 milionů korun na nákup dvou pražských bytů. Oba získal bez hypotéky. Pro svou rodinu však koupil dům v Olomouci na hypotéku, kterou dodnes splácí. Odkud má firma Selada Trade na nákup pražských bytů peníze, se nedá ověřit. Ač by podle zákona měla, nezveřejňuje totiž své účetní závěrky.

Jiřího Salajku osobně se Reportérům ČT zastihnout nepodařilo. Na dotazy odpověděl krátkým e-mailem. „Byty jsem koupil jako investici za peníze, které jsem získal prodejem své firmy. Pronajímám je za tržní nájem,“ napsal. Jenže tato odpověď nadále nechává mnoho otázek bez odpovědi. V roce 2016 prodal sice své firmy Invesa a Outcomm, jestli si ale jejich prodejem mohl vydělat desítky milionů potřebné k nákupu bytů v Praze, není jisté.

Firmy totiž podle posledních dostupných údajů z roku 2013 nebyly v příliš dobré kondici. „Ty společnosti mají v obchodním rejstříku veřejně dostupné poslední závěrky za rok 2013, to znamená, že jsou to relativně staré údaje vzhledem k tomu, že jejich prodeje podle dostupných informací proběhly v roce 2016, tak se těžko můžeme dohadovat, co se mezi roky 2013 a 2016 stalo,“ upozornil děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE Ladislav Mejzlík.

„Velmi přibližná hodnota firmy, od které se může odvíjet prodejní cena, je daná vlastním kapitálem firmy. U společnosti Outcomm je vlastní kapitál záporný, společnost je předlužená, je to zhruba deset milionů minus. U společnosti Invesa je to naopak plus devět milionů. Pokud bychom ty dvě hodnoty sečetli, tak je to v zásadně minus jeden milion korun,“ interpretuje Ladislav Mejzlík hodnotu firem.

Jaroslava Faltýnka původ peněz na nákup bytů nezajímá. „To je asi otázka na pana Salajku, jako na investora, nikoliv na mě,“ uvedl pro Reportéry ČT. „Nakoupil prostě nemovitosti a musíte se ptát jeho, nikoliv mě. Já jsem tam v nájmu a platím panu Salajkovi nájem,“ hájí se Faltýnek.

Ředitel Transparency International ale situace chápe jinak. „Pro mne to, že tam platí tržní nájem, nehraje roli. Ukazuje to provázanost na ty podnikatele, a to, myslím si, je střet zájmů, který je důvodem pro to, aby Faltýnek v politice skončil,“ domnívá se David Ondračka.

Akcie pro Kellnera

Na závěr je třeba doplnit, kde akcie zakoupené v roce 2016 miliardářem Hubáčkem skončily. Koupil je podnikatel a nejbohatší Čech Petr Kellner, a to za nezveřejněnou sumu. O tom, že částka nebyla zrovna nízká, svědčí slova ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) pro Hospodářské noviny.

„Dobře víte, že kdyby někdo dnes ve státní správě schválil nákup podílu v Telematice za cenu, za kterou ho koupila PPF, tak ho novináři rituálně popraví a policie ho bude vyšetřovat za škodu velkého rozsahu,“ uvedl ministr dopravy.