Velitel NATO v Evropě: ČR má solidní plán, jak zvýšit výdaje na obranu

Česká republika patří mezi evropské země, které mají jasný plán, jak navýšit obranné výdaje a dosáhnout na alianční závazek ve výši dvou procent HDP. Při návštěvě v Praze to uvedl vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Curtis Scaparrotti. Náčelník generálního štábu Aleš Opata prý nemá pochyby, že čeští politici splní své deklarace a rozpočet na obranu dosáhne požadované výše dvou procent HDP v roce 2024. Armáda podle něj nebude mít problém peníze využít.

Scaparrotti se v Praze zúčastnil konference náčelníků generálních štábů a vrchních praporčíků. Ve čtvrtek odpoledne se také setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) či ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO). „Musím říci, že jsem velice potěšen tím, jak robustní má Česká republika plány pro modernizaci. Konvenují také plánům NATO a vyhovují bilaterální spolupráci mezi ČR a USA,“ uvedl Scaparroti.

Aleš Opata nepochybuje o tom, že závazek dosáhnout dvouprocentního podílu výdajů na obranu na HDP Česko v roce 2024 splní. „Rozhodnutí vlády a Parlamentu ČR, včetně politické podpory průřezově všemi politickými stranami, bylo jasně deklarováno do roku 2024, bylo to deklarováno i zahraničním partnerům,“ uvedl Opata.

To ovšem znamená, že bude muset Česko své armádní výdaje v příštích pěti letech zdvojnásobit – až na 136 miliard v roce 2024. ČT to spočítala na základě nejnovějších dat ministerstva financí. Letos plánuje stát na obranu vydat necelých 67 miliard, příští rok se má částka zvýšit o dalších devět miliard.

Výdaje na obranu ČR
Zdroj: ČT24

I díky rekordnímu růstu výdajů bude mít armáda dost peněz na dosud největší armádní zakázku v české historii – 210 bojových vozidel pěchoty téměř za 52 miliard. V plánu má armáda i další nákupy, třeba 12 víceúčelových vrtulníků. Navíc plánuje armáda během pěti let nabrat 5 tisíc nových vojáků. 

Podle Opaty tak nebude problém použít všechny peníze pro armádu „Bude to proces dlouhodobý, v současnosti se soustředíme na hlavní nedostatky, které má armáda zejména na úrovni pozemních sil,“ dodal. Připomněl, že v té době už bude rozpracována řada projektů, které se budou splácet.

Andrej Babiš na Twitteru uvedl, že Scaparrotti při jejich čtvrtečním setkání ocenil akceschopnost české armády. „A dobře mířené investice do její modernizace. Řešili jsme i Sýrii. Musí se zapojit Rada bezpečnosti OSN, stejně jako USA a EU by tu měla hrát větší roli,“ napsal Babiš.

Scaparrotti: Na Evropu stále dopadají transregionální hrozby

Scaparrotti byl v Praze u příležitosti konference náčelníků generálních štábů a vrchních praporčíků ČR, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska a velitelů Národních gard amerických států Texas, Nebraska, Illinois, Ohio, Alabama, Indiana, Minnesota, Colorado, Tennessee.

Armáda plánuje nákupy za desítky miliard, vedle toho i masivní nábor nováčků (zdroj: ČT24)

Scaparrotti konferenci ocenil, diskuse se podle něj týkala komplexně evropského bezpečnostního prostředí. „Na Evropu stále dopadají transregionální hrozby a agresivní kroky Ruska na Ukrajině, a proto nám takováto setkání umožňují společně pracovat a vytvářet strategie pro posilování regionální bezpečnosti,“ uvedl Scaparrotti.

Účastníci konference podle Opaty potvrdili, že spolupráci budou v mnoha směrech dál rozvíjet. „Čelíme společným hrozbám. Nejúčinnější formou spolupráce a společné aktivity je společná příprava. Pochopitelně byla směřována i do výcviku, společných cvičení,“ uvedl.