České jeskyně otevírají sezonu. Lákají na nové lodě, válečnou továrnu nebo videoprojekce

Nové lodě, jeskynní videoprojekce, podzemní válečná továrna i opravené parkoviště. Jedenáct ze čtrnácti jeskyní v Česku je připraveno zahájit v sobotu hlavní sezónu. Oproti loňsku vstupné mírně podraží.

V Punkevních jeskyních v Moravském krasu čekají letos na turisty úplně nové lodě. Mladečské jeskyně na severní Moravě chtějí návštěvníky upoutat navíc videoprojekcí, konkrétně filmy o pravěku. Bezbariérová jeskyně Výpustek v Moravském krasu láká mimo jiné na ukázku podzemní válečné továrny.

„Máme zde diorama, které představuje, jak se v továrně za války pracovalo,“ říká ředitel Správy jeskyní České republiky Jaroslav Hromas s tím, že Výpustek nabízí i prohlídku protiatomového krytu.

V podzemí jeskyně Balcarky v Moravském krasu najdou lidé výstavu Černý Buddha indického malíře Heshama Malika.

Jinde se správci pro letošek zaměřili na komfort návštěvníků. K jeskyni Na Špičáku na severní Moravě vede nová silnice, ještě loni museli lidé pěšky. Z jeskyně Na Pomezí, která se také nachází v Olomouckém kraji, vede nový chodník.

Jeskyně Na Turoldu nechá netopýry ještě dospat

Celoročně mají v Česku otevřeno jen tři jeskyně – Punkevní, Bozkovské a Výpustek. Ze čtrnácti jeskyní jich o tomto víkendu nezahájí hlavní sezonu jen tři - jeskyně Na Turoldu v Jihomoravském kraji, Chýnovské jeskyně v jižních Čechách a Bozkovské dolomitové jeskyně u Semil.

První z nich je největším zimovištěm vrápenců a netopýrů na jižní Moravě, kvůli nim se návštěvníkům otevře až v dubnu. „Musíme počkat, až se vrápenci a netopýři probudí a jeskyni opustí,“ vysvětluje ředitel Správy jeskyní České republiky Jaroslav Hromas. Chýnovské jeskyně se pak z provozních důvodů otevřou od 2. dubna, Bozkovské dolomitové od 1. dubna. 

Dospělí si za vstupenku oproti loňsku připlatí. „Vstupné se letos lehce zvýšilo o pár korun, týká se to dospělých, studentů a seniorů. Děti od tří do patnácti let a osoby ZTP starší patnácti let platí pořád stejně,“ upřesňuje Jaroslav Hromas.

„Plné vstupné, tedy pro dospělé osoby, a vstupné pro seniory a studenty do 26 let bylo navýšeno o 20 Kč za vstupenku. Výjimku tvoří plné vstupné do Punkevních jeskyní, které se zvýšilo o 30 Kč. Naopak v Bozkovských jeskyních bylo plné vstupné navýšeno pouze o 10 Kč,“ dodává Daniela Bílková, vedoucí sekretariátu ředitele Správy jeskyní České republiky.

Punkevní jeskyně s nezbytnou rezervací

Před návštěvou doporučují jeskyňáři rezervaci. „Rezervace je téměř nezbytná pro Punkevní jeskyně, v ostatních případech to není podmínka, ale spíše výhoda,“ shrnuje Jaroslav Hromas. Internetové nebo telefonické rezervace jsou podle něj nutné hlavně pro větší skupiny.

O výlety do podzemí je v Česku tradičně velký zájem. „V roce 2018 navštívilo zpřístupněné jeskyně v ČR celkem 784 306 osob, to je o 4 111 osob více než v roce 2017,“ říká Daniela Bílková. Největší zájem mají návštěvníci dlouhodobě o Punkevní jeskyně. Druhé nejnavštěvovanější jsou Koněpruské jeskyně. Třetí místo patří Bozkovským dolomitovým jeskyním.