Vláda se neshodla na zvýšení důchodů. Naopak schválila výhodnější podmínky pro pracující dlužníky

Vláda ANO a ČSSD se vrátila na základě koaliční dohody z minulého týdne k jednání o zvýšení penzí v průměru o 900 korun. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale důchody nakonec v pondělí neprojednaly. Musí se totiž vyřešit zvýšení základní výměry i to, v jaké míře se bude uplatňovat princip zásluhovosti. Oproti tomu vláda schválila nová pravidla pro pracující dlužníky, kteří si budou moci vydělat více peněz.

„Na koalici jsme dospěli k názoru ohledně částky, ale dnes (v pondělí, pozn. red.) jsme to neprojednávali, protože je potřeba, aby se ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí domluvily na struktuře a na zvýšení základní výměry, jestli to bude 450 nebo 250 korun a jestli to bude ohledně zásluhovosti, nebo ne,“ uvedl premiér Babiš po jednání vlády a dodal, že by se změny v důchodech mohly schválit už na příštím jednání kabinetu.

Vláda naopak podpořila zvýšení tzv. nezabavitelné částky, která zůstává pracujícím dlužníkům, kteří jsou v exekuci nebo insolvenci. „Zatímco podle současné úpravy se jim vyplatí pracovat maximálně do 16 tisíc korun čistého měsíčně a všechno, co vydělají nad tuto částku, jde v podstatě na úkor exekuce, a to je demotivuje od hledání si legálních příjmů, tak nově by tato částka měla tvořit 25 715 korun čistého měsíčně,“ sdělil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Ministerstvo si od toho podle Kněžínka slibuje, že lidé s dluhy budou více pracovat nebo že si najdou i kvalifikovanější pozice. Tím pádem by měli i více splácet. „Je to celkově výchovné a motivační právě z toho pohledu, že se zapojí do standardního ekonomického procesu. Naopak jsme nepřistoupili ke zvýšení minimálních částek pro nepracující dlužníky, a to právě z toho důvodu, že by to šlo proti trendu, proti tomu hlavní motivu, a tím je dostat lidi do práce,“ dodal ministr Kněžínek.

Česká asociace věřitelů s přenastavením způsobu výpočtu částky obecně souhlasí, u schváleného řešení se ale obává toho, že motivační efekt bude fungovat jen pro určitou část dlužníků. V některých případech může vést k výraznému snížení uspokojení věřitelů. „Obecně si sice dlužník může oproti současnému stavu polepšit v průměru zhruba o pět až 15 procent, stále by ale přicházel o značnou část svého příjmu. Osoby, které dnes působí mimo legální systém, si pravděpodobně logicky vyhodnotí, že setrvat v šedé zóně, kde jim zůstane příjem celý, pro ně bude i nadále výhodnější,“ uvedl prezident asociace Pavel Staněk.

ČSSD představí tři návrhy na růst rodičovské

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) přinese příští týden na jednání vlády návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku. Pracuje se třemi verzemi, jak by se mohl příspěvek zvýšit, řekla novinářům před pondělním jednáním kabinetu, jednotlivé varianty ale detailně nerozebírala. Vládní ANO a ČSSD se minulý týden dohodly, že se rodičovská od ledna zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc pro děti narozené v novém roce. Návrh se ale setkal s kritikou a Maláčová i premiér Babiš nyní mluví o hledání možností, aby se zvýšení příspěvku dotklo více rodin.

„My pracujeme se třemi různými verzemi. Stále to ještě propočítáváme, abychom našli možnost, která bude průchozí pro koaličního partnera a abychom pomohli co nejvíce rodinám,“ řekla Maláčová. Zmínila, že jednou z variant by bylo zvýšení příspěvku pro všechny rodiny, které budou rodičovskou pobírat k 1. lednu, upozornila ale na to, že by to mohlo některé rodiny motivovat k prodloužení doby, po kterou budou příspěvek brát.

Babiš v pondělí uvedl, že by za nejvhodnější považoval, aby se dávka zvedla od ledna všem rodičům s novorozeným potomkem i těm, kteří ji budou zrovna dostávat. Podle něj bude věc koalice ještě projednávat, rozhodnout by se mělo do května.

Zvýšení rodičovské o 80 tisíc na 300 tisíc korun Babišova vláda slíbila v programovém prohlášení. Loni koaliční strany debatovaly o tom, že kvůli vyšším výdajům nárůst rozdělí. Chtěly dávku zvednout nejdřív o 40 tisíc korun od letošního pololetí a do konce volebního období pak o zbývajících 40 tisíc. Loni v listopadu koalice ale oznámila, že rodičovskou zvýší všem od roku 2020 o 80 tisíc korun. Minulý týden se pak dohodla na tom, že by víc měli dostat od ledna jen rodiče novorozenců.