Imunitní výbor zastavil řízení se senátorem Valentou kvůli jeho údajnému střetu zájmů

Senátní imunitní výbor zastavil disciplinární řízení se senátorem a miliardářem Ivo Valentou (za Soukromníky) kvůli podezření ze střetu zájmů. Podnět podávala Transparency International kvůli tomu, že prý Valenta přes svou kyperskou firmu a další firmy vlastní většinový podíl v regionální televizi Brno TV. Výbor ale dospěl k závěru, že zákaz vlastnění médií se na Valentu nevztahuje, neboť se senátorem stal ještě před přijetím přísnějších pravidel. Samotný senátor už dříve provinění odmítl. Minulý měsíc pak oznámil, že během března převede svůj majetek do svěřenského fondu kvůli dědickému uspořádání.

„V žádném případě nejde o přestupek, a proto ani o disciplinární provinění,“ konstatoval šéf výboru Ivo Bárek. Připomněl, že Valenta je senátorem od roku 2014, zatímco zákaz vlastnění médií veřejnými funkcionáři byl přijat předloni a Valenty se po dobu jeho současného mandátu netýká.

Valenta k tomu dodal, že pokud by senátorský mandát za půldruhého roku obhajoval, svůj majetek v médiích prodá. „Uvažuju už dneska o tom, že bych prodal mediální prostor.“ O Transparency International pak senátor řekl, že se buď dopustila amatérismu, nebo se někoho cíleně pokusila poškodit. „Proto podám podnět k prověření, zda se tato organizace svým postupem sama nedopustila přestupku nepravdivého obvinění z přestupku,“ podotkl Valenta.

Transparency reagovala prohlášením, že považuje zákon o střetu zájmů za špatně nastavený. Valenta podle TI ovládl společnost Brno TV, která provozuje vysílání TV Brno 1, až poté, co novela zákona nabyla účinnosti. Takzvané přechodné ustanovení přitom mělo chránit ty funkcionáře, kteří vlastnili podíl v médiích už před novelou, míní organizace. „V tomto ohledu se domníváme, že senátor Valenta tedy využil nedokonalé formulace zákona a do střetu zájmů se uvedl úmyslně s veškerou znalostí věci,“ uvedla TI.

Valenta vlastní kromě televize i několik internetových serverů

Podle Transparency International Valenta porušil zákon o střetu zájmů tím, že jako zlínský zastupitel ovládá regionální televizi TV Brno 1. Valenta to odmítl s tím, že ve zlínském krajském a městském zastupitelstvu působí jako neuvolněný, tedy neplacený člen.

Zákon o střetu zájmů zakazuje veřejným funkcionářům osobně ovládat firmy provozující rozhlas, televizi nebo vydávající noviny. V přestupkovém řízení za to hrozí pokuta do 250 tisíc korun.

Valentovi patří mimo jiné loterijní společnost Synot Tip či 70procentní podíl ve společnosti Our Media, pod niž spadá nejen TV Brno 1, ale i internetová televize Praha TV, portál Parlamentní Listy či slovenský deník Pravda a web Pravda.sk. Na vlastnictví internetových serverů se ovšem zákon o střetu zájmů nevztahuje.

Transparency International podala podobný podnět na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému ovládání médií ve skupině Mafra. Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Městský úřad v Černošicích mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 tisíc korun. Babiš se pak odvolal ke středočeskému krajskému úřadu.