Dominance ANO ve volebním modelu pokračuje. Zvětšil se ale rozestup mezi Piráty a ODS

Podle únorového volebního modelu by poslanecké volby vyhrálo hnutí ANO, které si nadále drží výrazný odstup od ostatních politických stran. Zvětšila se však propast mezi druhým a třetím v pořadí – Piráty a ODS, zatímco největší nárůst v minulém měsíci zaznamenala SPD. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO by si v únoru připsalo 31 procent. Dlouhodobě si tak vládní strana drží první místo a poslední měsíce se navíc pohybuje nad svým ziskem ze sněmovních voleb v roce 2017. V únoru se hnutí sešlo na sněmu, na kterém potvrdilo pokračování Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka jako předsedy a prvního místopředsedy.

Za hnutím se ve volebním modelu umístili Piráti se 17,5 procenta a za nimi následuje ODS s 12,5 procenta. U obou subjektů skončil jasný rostoucí trend z druhé poloviny roku 2018, respektive u Pirátů je vidět zastavení trendu, což je dané nižší podporou mezi mladými lidmi do 29 let, zatímco ODS poslední měsíce vykazuje propad. 

„Zhruba třetina voličů ODS právě míří k Pirátům, díky tomu se nůžky preferencí těchto dvou stran rozevírají. Pirátům se v tuto chvíli daří přetahovat příznivce ODS i ze střední generace – třicátníky, čtyřicátníky,“ dodává spoluautor výzkumu Pavel Ranocha.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

V únoru zaznamenala nejvýraznější zlepšení SPD, která dosáhla čtvrtého místa s 9,5 procenta. Podle Pavla Ranochy jde o nestabilní hlasy mladých voličů: „Noví voliči se rekrutují ze dvou skupin, jednak jsou to bývalí voliči ANO, ale také nevoliči. Jsou to téměř bez výjimky lidé s nejnižším vzděláním.“ 

Mezi důvody, které uvádějí, jsou podle něj dva hlavní proudy: Buď se nechali názorově ovlivnit někým ze svého blízkého okolí, nebo dost dobře neví, koho by volili: „Vyzkoušeli už více stran a teď zrovna se jim nejvíc líbí vystupování představitelů SPD,“ dodává Ranocha.

Za SPD se posunula ČSSD se 6,5 procenta, která vládne v koalici s hnutím ANO. Komunisté by měli šest procent a STAN pět procent. Do dolní komory by se tak dostalo sedm subjektů. Ze současných sněmovních stran zůstaly v posledním modelu pod pětiprocentní hranicí KDU-ČSL a TOP 09.

Deklarovaná ochota jít k volbám do Poslanecké sněmovny aktuálně dosahuje 75 procent. Pokud by se konaly volby v době sběru dat, pak by o deklarované volbě strany nebo hnutí bylo pevně rozhodnuto 43 procent voličů a dalších 32 procent by svůj názor spíše neměnilo. Asi čtvrtina současných voličů pak říká, že by své rozhodnutí s větší či menší jistotou ještě změnila.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 9. 2. až 1. 3. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 890 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,3 až 3,0 procentního bodu.