Vandal ve Varnsdorfu poničil radar, na měření rychlosti město doplácí miliony

Ve Varnsdorfu na Děčínsku někdo poškodil radar na měření rychlosti. Škoda je odhadnuta na 350 tisíc korun. Policie nyní zjišťuje, čím byl radar poničen. Měřicí zařízení patří soukromé firmě, která ho městu za poplatek pronajímá. Za každý zaznamenaný přestupek náleží pronajímateli 290 korun. Způsob úhrady je podle ministerstva vnitra v rozporu se silničním zákonem.

Případ poškozeného radaru v části Studánka policisté vyšetřují od neděle. „Na místě byly zajištěny stopy, které se budou odesílat na expertizu. Ta by měla upřesnit, čím byl radar poškozen,“ uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová. Viníkovi hrozí až roční vězení, zákaz činnosti nebo pokuta.

Radary ve Studánce jsou v provozu od jara loňského roku a na jejich chod se zaměřilo i ministerstvo vnitra; došlo k závěru, že odporuje silničnímu zákonu. Při posuzování zákonnosti smlouvy města a soukromé firmy vycházelo z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého není přípustné, aby třetí osoba měla jakýkoli hmotný zájem na výsledcích měření.

„Obec si tak může pronajmout od soukromých subjektů měřicí zařízení, nicméně částka placená za pronájem těchto zařízení nesmí být odvozena od výsledků měření stacionárního zařízení,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel. Podle zjištění Reportérů ČT společnost, která zařízení městu pronajímá, už inkasovala miliony.

Město se do konce února musí k rozporu smlouvy se zákonem vyjádřit. „Pokud by však město nezjednalo v dané věci nápravu, bylo by ministerstvo vnitra nuceno přistoupit k uplatnění dozorových opatření, která mohou vést až k podání návrhu na zrušení předmětného usnesení příslušnému správnímu soudu,“ uvedl Korbel.

Vnitro navíc upozorňuje, že pokud má soukromý subjekt hmotný zájem na výsledcích měření, může to (podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu) vytvářet i pochybnost o zákonnosti celého přestupkového řízení.