Z tendru na daňový portál za půl miliardy kvůli zpřísněným podmínkám vypadla firma Huawei

Generální finanční ředitelství zpřísnilo podmínky tendru na daňový portál Moje daně, čímž ze zakázky prakticky vyřadilo čínskou firmu Huawei. Píše o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Tendr v hodnotě půl miliardy korun patří do takzvané kritické infrastruktury státu, bude totiž obsahovat citlivá data. Finanční ředitelství podmínky zakázky upravilo podle metodiky Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který před čínskou firmou varoval.

Úřady podle nedávno vydané metodiky NÚKIB mohou rizika plynoucí z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE zohlednit už při zadávání veřejné zakázky. Portál Moje daně by měl v budoucnu zjednodušit podávání daňových přiznání, budou v něm osobní údaje a další citlivá data.

„Varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost je ze zákona pro Finanční správu závazné, jsme tedy povinni se jím řídit,“ řekl MfD mluvčí Generálního finančního ředitelství Petr Habáň. Dodal, že podrobnosti úřad zveřejňovat nebude.

Finanční ředitelství si vypracovalo analýzu rizik

Bezpečnostní odbor finančního ředitelství podle MfD vypracoval vlastní analýzu rizik, která Huawei dostala mimo hru. „Analýzu rizik není možné poskytnout, protože obsahuje informace, jejichž zpřístupnění by mohlo ohrozit zajišťování kybernetické ochrany zadavatele,“ stojí podle MfD v dokumentu finančního ředitelství.

NÚKIB před používáním hardwaru i softwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval před Vánocemi. Bezpečnostní výhrady vůči Huawei zaznívají také v některých dalších evropských zemích i ve Spojených státech. Český prezident Miloš Zeman varoval před ekonomickou odvetou Číny vůči českým firmám.

Firma Huawei označuje obavy za nepodložené. Čínský výrobce telekomunikačních zařízení je připraven umožnit zahraničním představitelům návštěvu svých zařízení pro vývoj produktů, uvedl minulý týden předseda Huawei Liang Chua.

Pellegrini: Důkazy chybí

Že v kauze chybí důkazy, si myslí i slovenský premiér Peter Pellegrini. „Nedisponujeme oficiálními informacemi z našich silových složek, které by uvedly konkrétní důkazy, že zmiňovaná společnost představuje konkrétní bezpečnostní riziko,“ prohlásil Pellegrini.

Podle předsedy slovenské vlády není nutné v této záležitosti jednat unáhleně, dokud neexistuji důkazy. „Musíme si dát velký pozor, abychom se jako politici nenechali vtáhnout do obchodní války. Vnímáme, že na trhu je několik hráčů. Je potřeba vždy zvažovat, co je reálné bezpečnostní riziko a co může zavánět snahou o vyvolání nějakých obchodních válek a snahou o změnu poměrů na trhu,“ řekl.

Výhrady k působení Huawei projevily také úřady v Británii, Belgii či v Norsku. Evropské země však nejsou v přístupu k čínskému koncernu jednotné. Americké úřady v pondělí formálně obvinily firmu Huawei a její finanční ředitelku Meng Wan-čou z podvodů a dalších trestných činů.

„Pokud existují jen dohady nebo vyjádření nějakého zámořského politika, to nestačí na to, abychom přijímali zásadní postoje. Máme zde i zařízení, jež pocházejí z jiné části světa (než z Číny) a stejně nemůžeme vědět, zda v nich jsou, nebo nejsou možnosti k úniku informací,“ řekl slovenský premiér.

Dodal, že v případě debaty o kybernetické bezpečnosti je třeba hovořit o všech telekomunikačních zařízeních, protože Slovensko žádná nevyrábí a dováží je ze Spojených států nebo z Číny.