Ministerstvo nebude plošně zakazovat glyfosát, uvedl Toman. Nemá ho čím nahradit

Ministerstvo zemědělství v současnosti nebude plošně zakazovat používání glyfosátu, protože nemá méně škodlivou náhradu. Zákaz tohoto herbicidu, který zemědělci používají k hubení plevele, by mohl znevýhodnit české zemědělce proti pěstitelům z okolních zemí. V pořadu Partie televize Prima to uvedl ministr Miroslav Toman (za ČSSD).

Ministr Toman sice plošný zákaz do budoucna nevylučuje, ale podmínkou je právě nalezení vhodné náhrady. Stát loni zákaz nejpoužívanějšího herbicidu známého pod značkou Roundup schválil, ale později od toho ustoupil a omezil zákaz na použití glyfosátu k urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely – u obilovin a řepky.

Omezení platí od letošního roku. Toman soudí, že snazší cestou, jak používání glyfosátu omezit, by byl zákaz jeho používání například ve městech nebo na železnici.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je chemická látka glyfosát pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Evropská komise na konci roku 2017 prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let. Komise to zdůvodnila prohlášením, že po důkladném posouzení všech dostupných údajů o glyfosátu dospěla k závěru, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí.

Americká biotechnologická společnost Monsanto, která vyrábí přípravky na ochranu rostlin, čelí několika tisícům žalob. V červenci prohrála soudní spor o 289 milionů dolarů (více než 6,4 miliardy korun). Podle rozsudku mimo jiné Roundup způsobil rakovinu muži z Kalifornie.