Rath chce přeložit druhou větev své kauzy k jinému soudci. Soudkyně Říhová je podle něj podjatá

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath v úterý podal soudkyni Ivě Říhové žádost o přeložení své kauzy údajné korupce. Chce, aby ji posoudil pražský městský soud. Krajský soud v Praze je podle něj podjatý.

Rathovou žádostí na přeložení kauzy k jinému soudu se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze, soudkyně Říhová proto další jednání až do poloviny března zrušila. Trestní senát, který Říhová vede, projednává takzvanou druhou větev Rathova případu, ve které je za korupční jednání v souvislosti s veřejnými zakázkami Středočeského kraje obžalováno devět lidí a osm firem.

„Chtěl bych přeložit kauzu mimo Českou republiku,“ prohlásil v úterý bývalý hejtman. České soudy jsou podle něj pod vlivem prezidenta Miloše Zemana a ministerstva spravedlnosti, kteří si přejí Rathovo odsouzení. Protože to není možné, vybral si někdejší politik k projednání případu nejbližší Městský soud v Praze. Jiného soudce žádal Rath i v té části své kauzy, kterou posuzoval soudce Ivo Pacovský.

Soudkyně Ratha upozornila, aby si vybral jiný soud

Rath začal minulý týden výpověď ve svém případu výhradami proti krajskému soudu, který před začátkem projednávání první části jeho věci zpřístupnil novinářům osobní údaje obžalovaných. Soud za to dostal v říjnu 2013 pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Protože se v úterý zástupci některých obžalovaných společností podivovali nad tím, že soudkyně námitky bývalého hejtmana neřeší, upozornila Říhová na to, že Rath musí vybrat soud, na který chce kauzu delegovat. Někdejší politik tedy vybral městský soud.

„Návrh bude předložen Vrchnímu soudu v Praze,“ prohlásila soudkyně. Zrušila proto veškerá jednání až do 19. března. Případ se tak podle ní bude projednávat i v dubnu a v květnu. Pokud odvolací soud rozhodne o přemístění kauzy, pak samozřejmě bude muset začít od počátku.

Druhá část Rathovy kauzy se týká i firem včetně Metrostavu

Rath si podle obžaloby spolu s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou a jejím manželem Petrem Kottem domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi však jen 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Kvůli trestným činům přijetí úplatku, podplácení či zjednání výhody při zadání veřejné zakázky čelí obžalobě také někdejší ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek, generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, manažer zdravotnické firmy Puro-Klima Martin Jireš, šéf firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, Jiří Anděl z Metrostavu a podnikatelka Lucie Novanská. 

Obžaloba se oproti první části Rathovy korupční kauzy týká tentokrát i společností. Před soudem stanou firmy Aveza, ML Compet, Metrostav, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe a Tenton. Ty se podle státního zástupce dopustily navíc trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky nebo poškození finančních zájmů Evropské unie.

Společnost Metrostav prostřednictvím Pavla Mališe, vedoucího legislativně-právného útvaru firmy,  v úterý označila několik trestních stíhání, kterým čelí od obvinění v Rathově kauze, za účelová a související s konkurenčním bojem. Podle něj přišel Metrostav kvůli trestnímu stíhání v Rathově kauze a dalších případech o zakázky za miliardy korun.