Zemřel bývalý poslanec za ODA Ivan Mašek. Bylo mu sedmdesát let

Ve věku sedmdesáti let zemřel v noci na úterý bývalý poslanec za ODA Ivan Mašek. Český politik, ekononom a disident působil v předminulém volebním období jako zastupitel v Praze 6.

Ivan Mašek se narodil 28. července 1948 v Praze. V letech 1968 až 1969 studoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kvůli nesouhlasu s okupací Československa přišel o místo úředníka a během normalizace se živil jako dělník. Byl také jedním ze signatářů Charty 77.   

Od roku 1985 pracoval jako programátor, systémový programátor a vedoucí střediska software. Dálkově vystudoval Vysokou školu ekonomickou, obor automatizované systémy řízení.

Mašek se účastnil založení Občanského fóra a v prosinci 1989 Občanské demokratické aliance (ODA). Od června 1990 do léta 1998 byl poslancem českého parlamentu. V letech 1991 a 1992 působil ve funkci předsedy vyšetřovací komise České národní rady (ČNR) pro otázky lustrací.

Po zvolení v roce 1992 byl následující čtyři roky místopředsedou ústavně právního výboru, předsedal také poslaneckému klubu ODA. Mandát ve sněmovně obhájil i v roce 1996. Poté byl dva roky místopředsedou rozpočtového výboru, členem stálé komise pro kontrolu činnosti BIS a nadále předsedal poslaneckému klubu ODA.

Od jara 1997 byl Mašek členem pravé frakce v ODA, v prosinci téhož roku ze strany odešel. Jako důvod uvedl nejasnosti v hospodaření ODA. Poté spoluzaložil pravicovou Stranu konzervativní smlouvy. Dva roky byl následně jejím předsedou. Strana ale ve sněmovních volbách neuspěla.

V komunálních volbách v roce 2010 byl Mašek zvolen za TOP 09 do zastupitelstva Prahy 6.