Hasiči plošně zkontrolují únikové hry v Česku. Reagují tak na páteční polskou tragédii

Události: Hasiči chystají kontroly únikových her (zdroj: ČT24)

Generální ředitelství hasičského záchranného sboru nařídí inspekce všech únikových her v Česku. České televizi to potvrdil Jiří Španer z odboru požární prevence. Kontroly začnou v následujících dnech. Nařízení je odezvou na tragédii z minulého týdne v Polsku. Tam v areálu únikové hry zemřelo při požáru pět dívek.

Inspekce budou vykonávat hasičské záchranné sbory jednotlivých krajů. „Hasiči budou kontrolovat únikové cesty, požární zařízení jako hasicí přístroj nebo kolaudované prostory,“ uvedl Španer. Rozhodnutí o nařízení padlo na generálním ředitelství v pondělí.

Hasiči v první vlně nechtějí kontrolovat všechny pražské provozovny těchto her. Vytipují jen některé. „Poté výsledky vyhodnotíme, a pokud by byla situace nějak dramatická, budou následovat další kontroly. To je ale až krajní možnost,“ podotkl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle něj jsou v Praze dva typy únikových místností. Jedny fungují samostatně, druhé jako součást zábavních komplexů. Hasiči budou kontrolovat oba typy.

Případné sankce závisejí na konkrétním pochybení. Hasiči mohou nařídit okamžité odstranění závady, uložit blokovou pokutu ve výši několika tisíc korun, nebo poslat případ do správního řízení, kde může být pokuta výrazně vyšší. V krajním případě hrozí i uzavření provozovny. „Účelem kontrol ale v žádném případě není rozdávat likvidační pokuty,“ dodal Kavka.

Provozovatelé jsou připraveni

Sami provozovatelé podobný krok čekali. „Zatím nám nebylo nic oznámeno, ale kontroly tak trochu čekáme,“ řekl Roman Mlázovský, zástupce únikové hry Questerland. „Pravidelně si necháváme kontrolovat hasicí přístroje, návštěvníky poučujeme o bezpečnosti a v každé místnosti je navíc tlačítko nouze. To automaticky otevře všechny dveře,“ dodává Mlázovský s tím, že z kontrol obavy nemají.

„V Česku neexistuje, aby se při hře manipulovalo s otevřeným ohněm, dřevo musí být nehořlavě natřeno,“ doplnil ho Tomáš Kučva, jednatel společnosti The Chamber, jednoho z největších provozovatelů únikových her v Česku. Podle něj se v českých „únikovkách“ nepoužívá ani plyn. Platí několik pravidel. Zelené tabulky musí například každých pět metrů jasně označovat únikové východy, instalovány jsou požární hlásiče, únikové cesty mají předepsanou šířku.

Pětice patnáctiletých dívek chtěla únikovou hrou v Koszalinu na severu Polska oslavit narozeniny jedné z nich. V areálu ale začalo hořet a dívky se v místnosti, ze které se v rámci hry snažily dostat, udusily. Hasiči poté upozornili na nedostatečná bezpečnostní opatření. Chyběl únikový východ, kterým by mohli návštěvníci v případě nouze utéct.

Úřady v Polsku v reakci uzavřely už 13 provozoven únikových her. V souvislosti s tragédií byl obviněn vnuk majitelky podniku, který fakticky připravoval únikové místnosti. Je podezřelý, že nebral na vědomí, že tyto místnosti nejsou správně vytápěné a postrádají nouzové východy.