Pojišťovny chtějí aukcemi ušetřit za léky, to by ale mohlo pacientům prodražit léčbu

Události ČT: Pojišťovny chtějí aukcemi ušetřit za léky (zdroj: ČT24)

Zdravotní pojišťovny chtěly uspořádat první aukci – s cílem snížit ceny u čtyř vybraných léků – například na úzkosti nebo krevní nádory. Soutěž, která měla ušetřit stovky milionů korun, se ale nakonec nekonala. Proti se postavila psychiatrická společnost.

Jedna účinná látka – mnoho názvů. Klasickým příkladem je protizánětlivý paracetamol, který je obsažený v celé řadě přípravků na nachlazení a virózy. V tomto případě si lék pacient i bez předpisu koupí v lékárně. U jiných látek, které slouží třeba k léčbě úzkostí, to ale tak není. Navíc se jedná o mnohonásobně dražší přípravky. A takových by se měly aukce týkat.

Podle psychiatrické společnosti by mohly případné změny v medikaci poškodit pacienty. Svaz zdravotních pojišťoven chce ale aukci zkusit znovu, přičemž s odbornými společnostmi řeší, pro jaké typy léků by byla vhodná.

„Aukce má využít konkurence mezi různými výrobci v téže skupině u stejné účinné látky. Vítěz pak získává jakýsi monopol, jeho výrobek je bez doplatku,“ vysvětlil prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich.

Na léky ve stejné skupině by pak pacient doplácel čtvrtinu ceny. Svaz zdravotních pojišťoven tak chce výrobce tlačit ke zlevnění. Jenže podle odborníků ne všechny léky, přestože obsahují totéž, mají totožný účinek a jsou stejně snášeny. A tak by řadě pacientů, jejichž lék nevyhrál, nezbývalo, než si doplácet.

„Účinná látka je ve všech přípravcích stejná, ale mohou se lišit koncentrací a množstvím přídavných látek. U svých pacientů jsem viděl třeba vznik alergií,“ upozornil předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Anders.

Problém může být taky v rozpustnosti léků, která má vliv na účinky, i fixaci pacientů na konkrétní název léku. U nejmodernějších biologik třeba na rakovinu pak lékaři soutěže nedoporučují vůbec. Léky s podobným účinkem totiž nemají totožné složení. Naopak u méně komplikovaných látek by se onkologická společnost aukcím nebránila.

„Aukce může vést k tomu, že významně sníží náklady na léčbu, a to je jistě i náš zájem, protože čím nižší náklady, tím víc pacientů odléčíme,“ uvedla předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová. 

Ministerstvo zdravotnictví i s ohledem na názor odborníků vidí cestu k úsporám jinde. „My se spíš upínáme k jiné formě, jak ty léky zlevnit, což jsou společné nákupy,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO).

Svaz zdravotních pojišťoven se ale myšlenky na lékovou aukci nevzdává a bude s odbornými společnostmi dál jednat o přípravcích, které by byly pro soutěže vhodné. O zapojení uvažuje i největší: VZP.