Sníh komplikoval dopravu v Česku, na jihu Čech mohou stoupat hladiny řek

Dopravu v horských oblastech Libereckého kraje zkomplikovalo v pátek odpoledne sněžení. Večer se na horách stále objevují přeháňky, postupně ale přecházejí v déšť. Silné sněžení odpoledne zasáhlo i další části Česka. Navíc platí výstraha ČHMÚ před deštěm, který může zvedat hladiny řek na jihu Čech.

Výstraha před vydatným deštěm platí již od pátečního poledne do sobotního poledne na Českokrumlovsku a Prachaticku v jižních Čechách. Pro zmíněné okresy také platí varování před zvedáním hladin toků. Nebezpečí povodní je ale nízké.

„V severovýchodní polovině ČR se může přechodně vyskytnout silné sněžení – během hodiny mohou napadnout až tři centimetry nového sněhu, které bude přecházet do deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky,“ varovali meteorologové. 

Aktuální výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Kvůli očekávanému sněžení také už ve dvě odpoledne silničáři pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny preventivně uzavřeli silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Silničáři k tomu sáhli preventivně, protože se čekalo vydatné sněžení. Ve 21:00 byla silnice pro kamiony znovu otevřena.  

Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech při silnějším sněžení pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů preventivně uzavírá. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí totiž jediný kamion uvázlý v kopci.

Voda na Šumavě

Na Šumavě v pátek a v sobotu déšť a tání sněhu způsobí vzestupy hladin menších toků. „V noci z pátku na sobotu očekáváme, že dojde v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy nad Vodním dílem Lipno k dosažení prvního stupně povodňové aktivity. V sobotu během dne by horní úseky toků měly už klesat,“ doplnili meteorologové.