Materiál na výrobu pervitinu ukrytý v psích granulích. Akce Štaflík a Stříbro přinesly rekordní množství zabavené drogy

Policisté z Národní protidrogové centrály obvinili ve dvou případech celkem 20 lidí kvůli výrobě metamfetaminu neboli pervitinu. V jedné z varen zajistili zatím největší množství této drogy na jednom místě, přes 22 kilogramů. Léky s obsahem pseudoefedrinu dováželi podezřelí z Polska.

„Národní protidrogová centrála v uplynulých dnech finalizovala prověřování průmyslové výroby metamfetaminu dvou zločineckých sítí osob. Laboratoře na výrobu metamfetaminu se nacházely na území Karlovarského, Plzeňského a Středočeského kraje a hlavního města Prahy,“ uvedl mluvčí centrály Jakub Frydrych. Podle hlavní vyšetřovací verze chtěli pachatelé vyvážet převážnou část vyrobené drogy mimo území Česka.

Výchozí látku pro výrobu metamfetaminu představoval podle Frydrycha pseudoefedrin extrahovaný z léčiv dovážených z Polska. „Léky (…) dováželi pachatelé v osobních automobilech, sofistikovaně ukryté například do originálních obalů různého zboží, třeba velkých balení granulí pro psy,“ upřesnil mluvčí.

Operace Stříbro a Štaflík
Zdroj: Policie ČR

Podotkl, že v jedné z varen se policistům podařilo zajistit přes 22 kilogramů už zabalených a nadepsaných krystalů drogy. Podle Frydrycha jde o zatím největší množství metamfetaminu nalezeného na jednom místě.

Policisté zajistili také čtyři kilogramy metamfetaminu v nedokončené fázi výroby, několik kilogramů tablet s obsahem pseudoefedrinu, další chemické látky potřebné pro výrobu drogy a také více než 2,5 milionu korun.

Pachatelé byli hlavně původem z Vietnamu

Organizované skupiny podle mluvčího provozovaly trestnou činnost dlouhodobě, opakovaně, v téměř pravidelných intervalech a na více místech. Tvořili je téměř výhradně pachatelé původem z Vietnamu. „Jednalo se z velké části o osoby s kriminální minulostí, často drogovou trestnou činností,“ doplnil Frydrych.

Operace Stříbro a Štaflík
Zdroj: Policie ČR

Při akci Stříbro bylo na území Česka zadrženo a obviněno 12 lidí a při akci Štaflík osm osob. Za výrobu a nakládání s omamnými látkami jim v případě prokázání viny hrozí až 12 let vězení. Mluvčí upozornil na to, že nelze vyloučit, že jejich trestní stíhání bude rozšířeno.

V rámci případu Stříbro se policistům podařilo propojit trestnou činnost pachatelů s několika velkými černými skládkami chemických látek zajištěnými na území severozápadních Čech, jež byly odpadem z průmyslové výroby metamfetaminu a zdrojem nebezpečného zamoření okolního prostředí. „Využívané objekty jsou kontaminovány toxickými látkami a pro jejich další využití je nezbytná sanace,“ uvedl Frydrych.