Kauza ROP Severozápad: Bývalý šéf Kušnierz je na svobodě, soud ho podmínečně pustil

Petr Kušnierz, který již podruhé seděl ve vězení kvůli ovlivňování evropských dotací v kauze ROP Severozápad, je na svobodě. Jak upozornil web Seznam Zprávy, soud ho v pátek podmínečně propustil. Kušnierz je v současnosti pro policii důležitým svědkem v dalším případu spjatém s Regionálním operačním programem Severozápad. K obviněným v něm patří i bývalé politické špičky Ústeckého a Karlovarského kraje.

Petra Kušnierze poslaly soudy do vězení na sedm let za to, že ovlivňoval, které projekty dostaly dotace z ROP Severozápad. Nakonec ho na svobodu zhruba po roce a půl podmínečně pustil pražský městský soud. „Je to pravda, v pátek jsem byl propuštěn z vězení,“ řekl Kušnierz Seznamu bez dalších podrobností.

Případ se týká ovlivňování projektů za 1,4 miliardy korun, z toho zhruba 922 milionů korun dotační úřad proplatil. Současně s Kusnierzem byli odsouzeni bývalý náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Kouda, další bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart a úřednice Irena Kotlanová. Všichni tři dostali podmíněné tresty.

Ve vězení byl bývalý šéf dotačního úřadu již podruhé, v předchozím případě dostal pětiletý trest za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. I tehdy ho soud nakonec podmínečně pustil již po odpykání části trestu.

Když mu vězení hrozilo podruhé, začal Petr Kušnierz spolupracovat s policií, která stále vyšetřuje okolnosti rozdělování dotací z ROP Severozápad, který měl na starosti evropské peníze určené pro Ústecký a Karlovarský kraj. I s pomocí jeho výpovědi obvinila policie dvě desítky lidí včetně bývalé ústecké hejtmanky Jany Vaňhové, bývalého karlovarského hejtmana Josefa Novotného a jejich někdejších náměstků Jiřího Šulce a Petra Navrátila. Stíhaný je i podnikatel Daniel Ježek, kterého Kušnierz označil za klíčovou osobu veškerých manipulací, či bývalý senátor Alexandr Novák, který byl rovněž v minulosti již vězněn.

Sám Kušnierz již dříve řekl Reportérům ČT, že spíše než za součást mafie se považoval za člověka, který „byl loajální a poslušný“. Policistům podle Českého rozhlasu u výslechu řekl, že dotace končily u žadatelů napojených na ODS a ČSSD. Obě politické strany ale jeho tvrzení odmítají a tvrdí, že šlo o selhání jednotlivců.