Za stáčení tachometrů nebyla od zpřísnění pravidel udělena žádná pokuta

Události: Pokuty za stáčení tachometrů (zdroj: ČT24)

Už víc než dva měsíce jsou v platnosti nové až půlmilionové sankce za stáčení tachometrů. Česká televize zjistila, že krajské úřady za to zatím neudělily žádnou pokutu. Ministerstvo dopravy si evidenci případů nevede.

Stanice technické kontroly už dva měsíce u aut porovnávají a registrují stav ujetých kilometrů. Pokud zjistí nižší hodnotu než při poslední kontrole, majitel vozu musí vysvětlit, proč ke změně došlo. Jinak nesmí jezdit a zaplatí pokutu.

Pokutu však od zavedení nových sankcí nikdo nedostal. A ministerstvo dopravy ani neví, kolik případů nižší hodnoty ujetých kilometrů STK zaznamenaly. „Evidenci těchto případů nevedeme a ani STK jako takové nám tyto případy nehlásí, takže v tuto chvíli přesně nevíme,“ říká Zdeněk Neusar z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Postup ministerstva je předmětem kritiky. „Dává signál lidem, kteří přetáčejí tachometry, že se vlastně nic neděje. Mohou provozovat to své nekalé řemeslo dál,“ myslí si člen předsednictva Profesní komory STK Jiří Rejmon.

Centrální registr má být proto už příští rok pružnější. „Bude automaticky hlásit každý takový případ, kdy byl na kontrole zjištěn nižší stav tachometru, a v tom případě by se tím krajský úřad zabýval,“ slibuje Neusar.

Třetina stočených tachometrů

Problém podvodů s tachometry trápí Česko dlouhodobě. „Odhaduje se, že v České republice je stočených aut přes třicet procent,“ říká předseda Asociace obchodu s ojetými auty Jiří Grund. Zájemce o koupi ojetiny nabádá: „Když si jdu koupit auto, tak první, co bych měl udělat, je jít na internet a podle VIN kódu prověřit jeho historii.“

Pokud něco nesedí, řidič má možnost jít za předchozím majitelem a žádat vystavení protokolu o výměně tachometru, upozorňuje Neusar. Protokol může získat i sám, pokud má potřebné doklady.