Poslanci schválili vyšší příspěvek na péči o lidi s postižením i změnu názvu svátku 17. listopadu

Události: Sněmovna schválila vyšší příspěvky na péči o lidi s postižením (zdroj: ČT24)

Poslanci v pátek schválili nárůst příspěvků na péči některým skupinám lidí s postižením. Příspěvek se tak ve čtvrté třídě zvýší o šest tisíc a ve třetí o čtyři tisíce měsíčně. Sněmovna kývla i na novelu, která doplňuje název státního svátku 17. listopadu. I přes odpor pravice by se mohl připomínat i jako Mezinárodní den studentstva.

Senátní návrh předpokládal růst příspěvku na domácí péči o osoby s nejtěžším postižením, které jsou plně závislé na cizí pomoci, tedy v takzvaném čtvrtém stupni. Sněmovna pak zvýšila příspěvek i lidem s těžkým postiženým, tedy v takzvaném třetím stupni. V prvním případě se zvýší o šest tisíc na 19 200, ve druhém o čtyři tisíce na 12 800 až 13 9000 korun měsíčně (podle věku).

Při současné výši příspěvku jsou teď celkové náklady zhruba 24,3 miliardy,  zvýšení by pak mělo vyjít na dalších 4,7 miliardy ročně. Ministryně práce a sociální věcí Jana Maláčová (ČSSD) však změny podpořila. Navýšení se bude týkat zhruba 110 tisíc osob, z toho 25 tisíc plně závislých, které potřebují celodenní péči. „A na takovouto intenzitu je 19 200 korun minimální hranice z mé perspektivy,“ uvedla Maláčová.

Příspěvky pro lidi s postižením ve třetím stupni se podle návrhu Romana Sklenáka (ČSSD) zvýší na 12 800 korun pro dospělé a na 13 900 korun korun pro lidi do 18 let. „Můžeme jejich poměrně těžký život učinit o něco snesitelnější, o něco důstojnější, o něco šťastnější,“ uvedl Sklenák.

V debatě to výslovně podpořili Piráti, lidovci a TOP 09, která neúspěšně navrhovala valorizaci v návaznosti na minimální mzdu. Sněmovna o to nakonec požádala vládu a dala jí na to čas do září příštího roku.

Dolní komora souhlasila také s novelou, podle které by se 17. listopad, tedy Den boje za svobodu a demokracii, připomínal i jako Mezinárodní den studentstva. Tento den se totiž jako Mezinárodní den studentů připomíná po celém světě.

Kritici namítali, že by se současný název svátku neměl rozmělňovat, naopak podporovatelé argumentovali zejména zájmem Studentské komory Rady vysokých škol. Karel Rais (ANO) za předkladatele odkazoval na další dva dopisy z komory s apelem, aby dolní komora novelu podpořila. Návrh nakonec přečkal snahu o zamítnutí a přes odpor pravice putuje do Senátu.  

17. listopad se stal Mezinárodním dnem studentstva na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v roce 1939. Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v niž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa.

O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následný pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu.

Toleranci alkoholu pro vodáky sněmovna odložila

Poslanecký návrh, který rušil pokuty pro vodáky za užití alkoholu, se místo závěrečného schvalování v pátek vrátil hospodářskému výboru. Předloha totiž vyvolala vlnu kritiky a nepodpořila ji ani Babišova vláda.

Kritici před prolomením nulové tolerance varují, podle nich by šlo o první krok. Pak by mohli následovat cyklisté, což už schválil Senát, případně i řidiči motorových vozidel. Podle zastánců naopak novela sladí zákonný stav s realitou na řekách.

Návrh se nakonec vrací do výboru na návrh ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Vrácení má umožnit debatu, zda má zákon o vnitrozemské plavbě, který novela mění, regulovat vodácké aktivity.