Doky a Bred. Psi padlého českého vojáka se znovu připravují do akce

Události: Psi padlého Tomáše Procházky mají nové pány (zdroj: ČT24)

Psi psovoda Tomáše Procházky, který zemřel v říjnu po útoku afghánského vojáka, se připravují opět do akce. Doky a Bred se po útoku na základně Šindánd v provincii Herát vrátili domů do kynologického centra v Chotyni. Nyní už mají nové pány a rýsuje se jim plnění dalších úkolů.

Čtyřletý kříženec německého a belgického ovčáka Doky je speciálně vycvičen na vyhledávání výbušnin. Už dva týdny je s ním v každodenním kontaktu rotmistr Petr Bečka. „Děláme  procházky, pes se během toho prokrmuje, odměňuje dobrotami, aby si vytvořil kontakt. Je to velmi energický pes, ale má rád lidi,“ popisuje svého nového svěřence psovod Centra vojenské kynologie v Chotyni.

Oba si nyní zvykají jeden na druhého. „Máme ještě nějaký týden až čtrnáct dní na navazování kontaktu a pak se s ním pomalu začne něco dělat. Zase od začátku hledání výbušnin,“ popisuje nadcházející dny rotmistr.

Petr Bečka je ve vojenském kynologickém centru již deset let. Za tu dobu se jako psovod věnoval čtyřem psům, Doky je nyní pátým v pořadí. Ke zvířeti si podle svých slov našel cestu docela rychle. „Je to sympaťák pes,“ dodává.

Bred se připravuje na návrat to Afghánistánu

Druhého ze psů Tomáše Procházky Breda v současnosti připravují v Prostějově na návrat do Afghánistánu, kde bude plnit úkoly jako strážní a hlídkový pes pro speciální síly. Stejně jako Doky má v armádě sloužit ještě několik dalších let.

Tomáš Procházka zahynul 22. října poté, co devatenáctiletý afghánský voják Vahidulláh Chán spustil na základně Šindánd v provincii Herát střelbu na projíždějící české vozidlo. Další dva čeští vojáci byli zraněni.

Česká republika měla v Afghánistánu na začátku října přibližně 340 vojáků. V poslední době se stali terčem několika útoků. Celkově zahynulo ve stávající válce v Afghánistánu 14 českých vojáků, z toho čtyři v letošním roce.